Žerdin in Markeš o britanski kraljevi poroki (VIDEO)

Na kraljevi poroki so pokazali svojo kozmopolitsko nastrojenost, ki je vključujoča in poskuša v svoj sistem vgraditi drugačnost.
Objavljeno
23. maj 2018 18.00
Posodobljeno
23. maj 2018 17.00
FOTO: Peter Nicholls/Reuters
Janez Markeš, Ali Žerdin, video: V. V.
Janez Markeš, Ali Žerdin, video: V. V.
Dogodek sem spremljal celo soboto, prizna Delov komentator Janez Markeš, ki je kraljevo poroko spremljal, kot pravi, izključno iz politično analitskih razlogov. »Videl sem več kot sem pričakoval, gledal sem pa odtenke stanja duha v Veliki Britaniji. Kraljeva družina je pet ali šest korakov nad angleško politiko.«

Markeš je imel med spremljanjem poroke vtis, da je princ Harry res zaljubljen v Meghan Markle, kraljeva družina pa je njegovo ljubezen, zdaj že ženo, lepo sprejela, kljub temu, da je feministka. Zanimiva se mu je zdela tudi modernistična postavitev samega rituala, izbor pesmi in prisotna estrada. Kot meni Delov komentator, so s tem želeli pokazati predvsem, da Anglija sicer noče biti del nekdanje moči in slave, sočasno pa je ne zapušča. »To je bil v bistvu Hollywood in Hollywoodu, vse skupaj je bila zgodba.«Na kraljevi poroki so pokazali svojo kozmopolitsko nastrojenost, ki je vključujoča in poskuša v svoj sistem vgraditi drugačnost, kar ji koristi, ne škoduje. Aktivna angleška politika po ravna ravno obratno, saj se poskuša zapreti, meni Markeš.

Če imaš pred sabo zaljubljenega vnuka, kaj lahko narediš? Bolj ko mu boš branil, bolj bo šel za tem. Zakaj ne bi to vgradili v nek nov pogled na svet, ki je hkrati ta trenutek že alternativen.

***

Uporabnike prosimo, da nam svoje mnenje pošljejo na elektronski naslov Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.. Komentarje bomo objavili po lastni presoji.

Alija Žerdina in Janeza Markeša lahko poslušate tudi v podcastu. Njune pogovore objavljamo v iTunesih: bodisi jih prenesite v aplikacijo na svojem mobilnem telefonu bodisi jih spremljajte na tej povezavi.