Židan o sanjski ponudbi: Nisem dobil nobenih sredstev. Ne denarnih ne nekih obljub

Poslanec, ki je za veliko razburjenja poskrbel s prestopom iz poslanske skupine SMC k opozicijski SD, se je odločil, da prekine molk.
Fotografija: Gregor Židan je v parlament prišel kot nadomesti poslanec, in sicer namesto ministra Zdravka Počivalška. A odločil se je za prestop k poslanski skupini SD, kar je sprožilo vprašanja o trdnosti koalicije.  FOTO: Blaž Samec/Delo
Odpri galerijo
Gregor Židan je v parlament prišel kot nadomesti poslanec, in sicer namesto ministra Zdravka Počivalška. A odločil se je za prestop k poslanski skupini SD, kar je sprožilo vprašanja o trdnosti koalicije.  FOTO: Blaž Samec/Delo

»Ne bi rad pral umazanega perila v javnosti,« je svojo razlago, zakaj se je odločil za prestop iz poslanske skupine SMC v opozicijsko SD začel poslanec Gregor Židan. Njegov odstop je bil odmeven, ker je bil že drugi odhod iz PS SMC v kratkem obdobju – najprej je poslance SMC zapustil Jani Möderndorfer – v SMC pa so dejali, da se za njegovim odhodom skriva sanjska ponudba.

Židan, ki je bil med izjavo za medije vidno nemiren in je večkrat glasno zavzdihnil, je vse zanikal in navedbe označil za govorice in laži. Govorilo se je namreč, da je za prestop prejel denar ali pa da so mu kot nekdanjemu reprezentančnemu nogometašu obljubili mesto v Nogometni zvezi Slovenije. »Za ta odhod ni bilo nič obljubljeno, to je moja osebna odločitev in še enkrat poudarjam, nisem dobil nobenih sredstev. Ne denarnih ne nekih obljub,« je dejal. Zanj je sanjska ponudba dogovor s stranko SD, da gredo skupaj na naslednje volitve in poskušajo zmagati. Gregor Židan je sicer še vedno član stranke SMC, čeprav ni več v njeni poslanski skupini.

Večkrat je poudaril, da mu je odhod narekovala vest, bolj konkreten, kje so se pojavila nesoglasja, pa ni hotel biti. Že pred štirinajstimi dnevi je članom poslanske skupine omenil možnost izstopa, končno odločitev pa je sporočil v petek. »Držal se bom tega, ne bom izdajal tistega, kar se je dogajalo v poslanski skupini SMC, ker trdno verjamem, da moji bivši sodelavci mislijo enako,« je povedal. Upa, da bo s poslanci SMC obdržal neke normalne odnose. Še enkrat je poudaril, da so bile informacije o motivih njegovega prestopa polresnice ali celo laži, a na vprašanje, ali torej v SMC lažejo, ni hotel konkretno odgovoriti. »Ne želim nikogar obtoževati, gledam naprej,« je dejal in dodal, da noče prilivati olja na ogenj.
 

SMC: O sanjski ponudbi je Židan govoril v petek


Gregor Židan bo težko obdržal prijateljstvo s poslanci SMC, ki presenečenja nad njegovo odločitvijo niso skrivali. Po Židanovi izjavi so v SMC komentirali, da je njihov nekdanji poslanski kolega o sanjski ponudbi govoril v petek pred odhodom iz poslanske skupine, in sicer na internem srečanju. »Svojih besed ni podrobno pojasnjeval. Tega od njega niti ne pričakujemo, pričakujemo pa, da bi znal svoj odhod iz naše poslanske skupine argumentirati tako, da bi bilo to razumljivo.«

V SMC pravijo, da so ponudbe za poslanske prestope, ko gre zanje, že stalnica. »Tisti, ki jih dajejo, politiko očitno razumejo kot trgovanje in vrednoto, ki nadvlada ves ideološki aparat, ki naj bi mu bili domnevno zvesti,« so dodali. 

Prvak stranke SD Dejan Židan je medtem tvitnil, da je vesel vseh, ki želijo delati v dobro ljudi, in da je zato Gregor Židan dobrodošel med njimi. »Razumem jezo v strankah, ki jih poslanci zapuščajo, zato ne vidim težav v premočnih političnih izjavah. Je pa meja, ki jo je nedostojno prekoračiti. To so podtikanja in laži,« je še zapisal. 

Preberite še:

Komentarji: