Žiga Turk poslal izstopno izjavo SDS

Profesor, informatik in nekdanji minister SDS Žiga Turk, ki se je na listi NSi potegoval za evropskega poslanca, je SDS poslal izstopno izjavo.

Objavljeno
27. maj 2019 13.50
Posodobljeno
27. maj 2019 16.17
Žiga Turk – nekdaj vezni člen med SDS in NSi. FOTO: Leon Vidic/Delo
»Izstopno izjavo sem jim poslal s priporočeno pošto v soboto dopoldne,« je informacijo na družbenem omrežju potrdil Žiga Turk, ki je ob svoji naznanitvi kandidature vztrajal, da bi bilo neetično, če bi zdaj odstopil, saj bi se ustvaril videz, da si kupuje mesto na listi NSi. SDS je imela o njegovih besedah sicer možnost, da ga v skladu s statutom izključi, a dvomi, da bodo to storili, saj bi mu s tem namenili še dodatno reklamo.

Na vprašanje sledilke, zakaj je izstopil ravno v soboto, je Turk odvrnil: »Pred soboto bi bila to predvolilna poteza. Po soboti bi jo interpretirali v luči rezultatov.«

Njegovo kandidaturo je na družbenih omrežjih že s kančkom cinizma komentiral tudi prvak SDS Janez Janša, z besedami, da je SDS kadrovsko tako bogata, da lahko svoje člane posoja drugim. »Mnogo boljša opcija kot obratno,« je zapisal Janša, ki je tako znova dregnil programsko sorodno stranko.

Stranka SDS sicer Žige Turka ni povabila h kandidaturi na svoji listi. Na listi NSi pa je dobil vsega 4942 prednostnih glasov, kar je bistveno premalo, da bi lahko računal na poslanski mandat. Nosilka liste NSi Ljudmila Novak, ki je bila izvoljena v evropski parlament, je na primer dobila 19.208 prednostnih glasov. Bolje glede prednostnih glasov kot Turk pa sta se odrezala tudi nekdanji evroposlanec Lojze Peterle in poslanec Jožef Horvat.