Zipline bo dvakrat daljši kot v Planici

V Črni bodo kri po žilah poganjali še razgledni pomol, ferata in proga za kolesarje

Objavljeno
09. september 2016 21.57
Mateja Kotnik
Mateja Kotnik
Črna na Koroškem – V prihodnjih dveh letih nameravajo v Črni na Koroškem urediti adrenalinski park, o katerem pravijo, da ne bo le prvi v regiji, ampak posebnost daleč naokrog. Jeklenica ziplina bo po dolžini namreč za kar dvakrat prekosila zipline v Planici. A načrte bodo lahko uresničili le, če jim bo uspelo pridobiti evropska sredstva iz programa sodelovanja Interreg Slovenija-Avstrija.

Projekt Outdoor park Črna na Koroškem so na razpis prijavili v okviru Geoparka Karavanke. Za naložbo potrebujejo okoli 700.000 evrov in večino denarja, približno 460.000 evrov, pričakujejo prav na razpisu. Razliko bo prispevala občina. Po načrtih bo največja adrenalinska atrakcija spust po skoraj kilometer dolgi jeklenici od Obistovih peči nad strehami hiš v centru Črne do vznožja črnjanskega smučišča.

V atraktivnosti ne bo zaostajal niti razgledni pomol nad ploščadjo za spust po jeklenici. Črnjani tej točki pravijo Ninotova jama ali pa tudi Oldvidina luknja. S tega kraja je izjemen razgled ne le na center Črne, pač pa tudi na okoliške vrhove. Razgledni pomol bo tudi izhodišče proge za spust z gorskimi kolesi. Speljana bo med Obistovimi pečmi in Navrškim vrhom, razmišljajo pa tudi, da bi jo nadaljevali po grebenu do Mušenika.

Do razglednega pomola pa ne bo mogoče priti le s kolesom ali peš, temveč tudi priplezati po zahtevni planinski poti (ferati), ki bo skoraj po vsej dolžini opremljena z jeklenimi varovali in pomagali. Proti Obistovim pečem bo speljana iz središča kraja. »Vemo, da imajo kraji po Sloveniji pa tudi v Avstriji, Italiji in Nemčiji podobno ponudbo, a naša bo resnično nekaj posebnega, saj se bo vse dogajalo nad strehami hiš domačinov in nad glavami opazovalcev,« je prepričana črnjanska županja Romana Lesjak. V Črni na Koroškem si od projekta obetajo predvsem večji obisk turistov. Želijo si, da bi se njihovo število povečalo za polovico, torej na 15.000, za petino pa bi radi povečali število turističnih prenočitev.