Predstavitvena informacija

Življenje je lepo, naj tako tudi ostane

Na upokojitev večina od nas gleda kot na novo poglavje v življenju.
Fotografija: Kakovost našega življenja bo v starosti odvisna od prihrankov. FOTO: Modra
Odpri galerijo
Kakovost našega življenja bo v starosti odvisna od prihrankov. FOTO: Modra

Vse življenje delamo, se trudimo, kopičimo premoženje, da bomo po upokojitvi uživali.

Koliko je dovolj za lepo življenje po upokojitvi
Želimo si početi kaj novega, si privoščiti vse, za kar prej nismo imeli časa, si izpolniti svoje življenjske sanje. 

Pri tem se nemalokrat sprašujemo, koliko je dovolj za lepo življenje po upokojitvi. Odgovor ni enostaven. Številka je odvisna od številnih dejavnikov, vključno s tem, koliko let imamo do upokojitve, ali smo že kaj privarčevali, imamo v lasti še kakšno drugo premoženje, pričakujemo dediščino. Skratka, koliko prihrankov bomo imeli ob upokojitvi. Kakovost našega življenja v prihodnosti bo precej odvisna od naših prihrankov. 

Kako se Slovenci pripravljamo na upokojitev, si oglejte v videu:


S kalkulatorjem lepe prihodnosti preverite, koliko potrebujete
Z nekaj osnovnimi podatki o vašem trenutnem finančnem stanju, možnostih za varčevanje in z odgovori na vprašanja o želenem življenjskem slogu po upokojitvi si s kalkulatorjem lepe prihodnosti okvirno izračunajte, koliko potrebujete za želeno upokojitev. Čeprav pri načrtovanju neradi razmišljamo daleč v prihodnost, je eden izmed vse pomembnejših ciljev varčevanje za varno in lepo prihodnost. 

FOTO: Modra
FOTO: Modra


Dobro je biti pripravljen na čas, ko boste imeli več časa 
Da si zagotovite dostojne prihodke in lepo življenje po upokojitvi, že danes vzemite prihodnost v svoje roke in se dobro pripravite na čas, ko boste imeli več časa. Dodatno pokojninsko zavarovanje je posebna oblika varčevanja, ki vam omogoča, da počasi varčujete in si prihranke izplačujete po koncu delovne dobe, ko bodo vaši prihodki nižji. 



Poleg varčevanja še nižja dohodnina
Z vplačilom premije individualnega dodatnega pokojninskega zavarovanja si lahko osnovo za obračun dohodnine znižamo in hkrati varčujemo za svojo prihodnost. Vsa vplačila do višine 5,84 odstotka bruto letne plače zaposlenega, vendar ne več kot 2819 evrov na leto, se upoštevajo pri znižanju osnove za dohodnino. To poenostavljeno pomeni, da dobimo del vplačane premije vrnjen ob poračunu dohodnine oziroma se nam zniža doplačilo. Višina vračila je odvisna od dohodninskega razreda, v katerega smo uvrščeni, posameznik pa dobi nazaj od 16 do 50 odstotkov vplačane premije. Tovrstne olajšave v Sloveniji ne omogoča nobena druga oblika varčevanja. 

Na Modra.si preverite, za koliko si lahko znižate dohodnino.

FOTO: Modra
FOTO: Modra


Za avto v življenju varčujemo večkrat, za svojo prihodnost pa le enkrat. Več kot 280.000 Slovencev za svojo prihodnost že varčuje pri Modri. Pridružite se jim tudi vi – do upokojitve lahko tudi z majhnimi vložki prihranite veliko.

Več na Modra.si.