Znanstveni svet ARRS dr. Marku Noču očital številne pomankljivosti v vlogi

Nizko ocenjena vloga je bila po mnenju ARRS vsebinsko pomanjkljiva in v sedmih točkah, ključnih za evalvacijo, celo neizpolnjena.

Objavljeno
01. februar 2019 19.08
Posodobljeno
01. februar 2019 21.05
Predlog programa dr. Marka Noča za prihodnjih šest let v vrednosti financiranja več kot 450.000 evrov je od predvidenih osmih strani obsegal le dve strani in pol ter eno stran referenc, so zapisali na ARRS. FOTO: Voranc Vogel/Delo
V. U.
V. U.
Znanstveni svet Agencije za raziskovalno dejavnost (ARRS) je zaradi javno izpostavljenega vprašanja ustreznosti obravnavanja raziskovalnega programa kardiologa dr. Marka Noča, katerega projekt je prejel nizke ocene in ostal brez denarja za nadaljnje raziskovalno delo, izvedbo ocenjevalnega postopka obravnaval že 25. januarja, a so danes sklicali še sestanek, na katerem je predsednik tega sveta dr. Marko Topič dr. Noču predstavil ugotovitve. Te mu niso naklonjene.

Kot so zatem zapisali v sporočilu za javnost, je svet obravnaval vsebinske elemente njegove vloge, ustreznost recenzentov in pravilnost evalvacije vloge, ni pa ocenjeval znanstvenoraziskovalne vsebine prijave. Članice in člani ZSA so, kot so zapisali, podrobno pregledali prijavno vlogo raziskovalnega programa in usklajeno poročilo recenzentov.


 

Vloga v točkah, ključnih za evalvacijo, neizpolnjena


Kaj so ugotovili? Vloga je bila formalno popolna, a vsebinsko pomanjkljiva in v sedmih točkah, ključnih za evalvacijo (o sodelovanju pri mednarodnih projektih, doktoratih idr.), celo neizpolnjena. Poročilo o rezultatih programa za prejšnja štiri leta je obsegalo samo dve vrstici in seznam objavljenih člankov, predlog programa dela za prihodnjih šest let v vrednosti financiranja več kot 450.000 evrov pa je od predvidenih osmih strani obsegal le dve strani in pol ter eno stran referenc.

ZSA ostaja prepričan, da je poročilo recenzentov verodostojno, javna razprava o usodi vloge pa pregreta. Recenzenta sta navedla odlične dosežke dr. Noča, a tudi vrsto pomanjkljivosti v vlogi.

Kot še zapišejo ob zaključku obvestila za javnost, »razgreta in enostranska javna razprava o posameznih neuspešnih prijavah, neutemeljeni očitki, razglašanje teorije zarote ter celo pozivanje k ukinitvi mednarodno primerljivega sistema evalvacij ne prispevajo k izboljšavam sedanjega sistema in postopkov evalvacije ter k iskanju ustreznejših rešitev.«

image
Dr. Marko Noč. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo


»V prijavi vse potrebne informacije«


Dr. Marko Noč, ki je bil do sedaj prepričan, da so ocene revizorjev zgrešene, se je z ugotovitvami in sklepi Znanstvenega sveta ARRS strinjal: »Prijava je v določenih točkah pomanjkljiva, to je absolutna resnica.« Toda šestim profesorjem in doktorjem znanosti, ki so proučili njegovo vlogo in delo recenzentov, kljub vsemu – kot kaže – ne verjame. Po vsebinski plati so bile po Nočevih besedah »v prijavi vse potrebne informacije«.

Še zmeraj oporeka ugotovitvam znanstvenega sveta o kompetentnosti recenzentov. Na seznamu recenzentov je našel zgolj dva s področja interne medicine, ki pa po njegovem vedenju nimata lastnih raziskav s področja izventelesnega krvnega obtoka, hipertermije in srčnega zastoja, kar je nameravala raziskovati njegova skupina.

»Znanstveni svet je pregledal mojo vlogo, ni pa pregledal ostalih vlog s področja medicine. Težko rečemo, da so bile ostale vloge popolne in pravilno ocenjene,« je povedal. V UKC Ljubljana je do sredine februarja odprt interni razpis za raziskovalna sredstva v višini štirih milijonov evrov. Ali se bo prijavil? Bilo je razumeti, da ne. »Na tem razpisu sem že lani izgubil. Nočem ponovno izgubiti,« pravi dr. Noč. M. Z.