Zoisov nagrajenec ostal brez financiranja raziskovalnega programa

Po oceni ministrstva raziskovalni program ne dosega znanstvene odličnosti in relevantnosti. 
Fotografija: »Mene to ne bo neposredno prizadelo. Za moje mlajše kolege pa je bil to edini vir dodatnega izobraževanja, ki je neodvisen od farmacevtske industrije,« dogodek komentira Noč. FOTO: Delo
Odpri galerijo
»Mene to ne bo neposredno prizadelo. Za moje mlajše kolege pa je bil to edini vir dodatnega izobraževanja, ki je neodvisen od farmacevtske industrije,« dogodek komentira Noč. FOTO: Delo

Interventni kardiolog Marko Noč je skupaj z zdravnikom Blažem Mrevljetom zaslužen za razkritje preplačil žilnih opornic in posledično drastično znižanje cen na slovenskem trgu. Kljub njegovemu doprinosu k razkritju nezakonitega okoriščanja s prodajo predragih stentov, pa predstojniku oddelka za intenzivno interno medicino ljubljanskega UKC-ja ministrstvo za izobraževanje, šolstvo in šport pod noge meče polena. Letošnji Zoisov nagrajenec namreč ni prejel zadostne ocene, ki bi mu omogočila nadaljnje financiranje raziskovalnega programa, poroča MMC.



»Ta novica je absurdna. Res je šokantno, da je od 70 programov 69 odobrenih, edino naš ne. Ne morem se znebiti vtisa, da je to neke vrste kazen za vse moje aktivnosti v povezavi z znižanjem cene žilnih opornic,« je pojasnil Noč. Raziskovalni program po oceni ministrstva namreč ne dosega znanstvene odličnosti in relevantnosti, ki je potrebna za podaljšanje obdobja financiranja. Slednje je še bolj čudno, saj je profesor Noč Zoisovo nagrado prejel za vrhunske dosežke v znanosti, in sicer za raziskave, ki so potekale v okviru ukinjenega raziskovalnega programa.



»Mene to ne bo neposredno prizadelo. Za moje mlajše kolege pa je bil to edini vir dodatnega izobraževanja, ki je neodvisen od farmacevtske industrije,« dogodek komentira Noč, ki ima za sabo nemalo zavidljivih dosežkov. Med drugim je tako postavil povsem novo paradigmo prve pomoči ob zastoju srca, s pomočjo katere se je preživetje bolnikov s srčnim zastojem v dveh desetletjih dvignila s 27 na 50 odstotkov.

Komentarji: