Župan Boštjan Trilar se trmasto oklepa položaja

Tudi po pozivu Častnega razsodišča Mestne občine Kranj, naj razmisli o odstopu, prvi politik vztraja pri vodenju občine.

Objavljeno
08. marec 2016 18.28
M. H.
M. H.

Kranj – Častno razsodišče Mestne občine Kranj je ugotovilo, da je župan ob prometni nesreči 10. februarja ravnal neetično in okrnil ugled Mestne občine Kranj oziroma kršil tri člene Kodeksa ravnanja funkcionarjev Mestne občine Kranj.

V danes javno objavljenem sklepu ga je pozvalo, naj razmisli o odstopu.

»Ugotovitve častnega razsodišča sprejemam, ... vendar napačno dejanje ni bilo storjeno pri odločanju v funkciji župana,« se je župan Boštjan Trilar danes odzval preko službe za stike z javnostjo.

Razsodišče je namreč v zvezi z dogodkom 10. februarja 2016, ko se je župan Boštjan Trilar s službenim golfom nedaleč od svojega doma v Stražišču vinjen zaletel v kombinirano vozilo, nato pa se je neprimerno vedel do reševalcev in policistov, prejelo županovo samoprijavo.

Strokovni pregled telesnih tekočin, odvzetih kranjskemu županu Boštjanu Trilarju po povzročitvi prometne nesreče, je pokazal, da je imel več kot 1,1 grama alkohola na kilogram krvi (2,31 promila). Trilar je sicer po nesreči odklonil preizkus alkoholiziranosti, zato so policisti odredili strokovni pregled v zdravstvenem domu, čez noč pa so ga tudi pridržali.

Policija je prejšnji teden župana zaradi kaznivega dejanja zoper varnost javnega prometa kazensko ovadila, zaradi česar mu grozi tri leta zaporne kazni in tudi odvzem vožniškega izpita.

Zaradi županovega vedenja po nesreči je razpadla komaj dobro vzpostavljena 17-članska koalicija (v mestnem svetu je 33 svetnikov), na nedavni izredni seji pa župan kljub priporočilu mestnega sveta ni odstopil. Tedaj je dejal, da spoštuje zakone in kodeks, ki so ga sprejeli prav na pobudo njegove stranke Več za Kranj, v drugi sapi pa je dejal, da bo politično odgovornost preverjal šele na naslednjih volitvah.

Danes je župan Trilar v izjavi za javnost sporočil, da je večkrat obžaloval svojo odločitev, ker je sedel za volan kljub temu, da je užival alkohol.

»To je bila zagotovo velika napaka, ki je nisem storil z namenom škoditi ne Mestni občini Kranj ali komu drugemu. Materialno škodo sem v celoti poravnal. K sreči drugih usodnih posledic ni bilo. Vem, da sem kot funkcionar javna osebnost, pa vendar napačno dejanje ni bilo storjeno pri odločanju v funkciji župana. Po temeljitem razmisleku sem se odločil, da bom za razvoj Kranja še bolj zavzeto in odgovorno delal, tako pri vodenju občine kot izvedbi dobrih projektov in vseh drugih nalog.«

Doslej obravnavali en primer

Častno razsodišče je doslej obravnavalo en primer, in sicer je po pobudi svetniških skupin SMC in SD v Svetu Mestne občine Kranj v februarju ugotavljalo domnevne kršitve omejitve poslovanja in nasprotja interesov mestnega svetnika Ignaca Vidmarja.

Razsodilo je, da za čas, ko je bil Vidmar funkcionar v krajevni skupnosti Primskovo, ni pristojno, za domnevne kršitve iz naslova njegovega poslovanja z Mestno občino Kranj pa je ugotovilo, da se nanašajo na obdobje pred nastopom mandata in da torej niso utemeljene. Vidmar iz Stranke za napredek krajevnih skupnosti je postal mestni svetnik novembra lani, ko je na tem mestu nasledil pokojnega Jožeta Lombarja.