Župani imajo le še nekaj ur za nagovarjanje volivcev

Pred prvim krogom, ki je v 212 občinah potekal 18. novembra, so prejeli 130 obvestil o domnevnih kršitvah volilnega molka.
Fotografija: V nedeljo se bo odvil še drugi krog županski volitev. FOTO: Tadej Regent/Delo
Odpri galerijo
V nedeljo se bo odvil še drugi krog županski volitev. FOTO: Tadej Regent/Delo

Kampanja pred drugim krogom županskih volitev, ki bodo potekale v nedeljo, se počasi izteka. Opolnoči bo namreč začel veljati volilni molk, kar pomeni, da županski kandidati ne bodo več smeli nagovarjati volivcev. Molk bo veljal do nedelje do 19. ure, ko se bodo zaprla volišča. 

Za kršitve volilnega molka je pristojna dežurna služba ministrstva za notranje zadeve, na katero se lahko obrnejo državljani v kolikor menijo, da je bil molk kršen. V ta namen bo ponoči na voljo telefonska številka 080 12 00, v soboto in nedeljo čez dan pa bodo domnevne kršitve sprejemali na telefonsko številko 080 21 13. 



Pred prvim krogom, ki je v 212 občinah potekal 18. novembra, so na omenjenih številkah prejela 130 obvestil o domnevnih kršitvah volilnega molka, na podlagi katerih je inšpektorat obravnaval 57 zadev. Nanašale so se na objave na družabnih omrežjih, nameščanje novih letakov in politično propagando s sporočili prek mobilnih telefonov.

Drugi krog županskih volitev bo sicer potekal v 56 slovenskih občinah, med drugim tudi v Novi Gorici, Mariboru, Kopru in Kranju, na Jesenicah ter v Piranu. Županski kandidati morajo za izvolitev zbrati glas več od tekmeca, glede na velikost občine pa bo verjetno največ glasov potreboval novi župan Maribora, najmanj pa novi župan občine Kostel.

Županski kandidati morajo za izvolitev zbrati glas več od tekmeca, glede na velikost občine pa bo verjetno največ glasov potreboval novi župan Maribora, najmanj pa novi župan občine Kostel, so zapisali pri STA.

Županski kandidati morajo za izvolitev zbrati glas več od tekmeca. FOTO: Arhiv Dela
Županski kandidati morajo za izvolitev zbrati glas več od tekmeca. FOTO: Arhiv Dela


V prvem krogu volitev so sicer volivci med že izvoljenimi župani najmanj glasov namenili Ludviku Orbanu, ki je kandidiral s podporo volivcev in bil edini kandidat za župana občine Hodoš. Veljaven glas zanj je ob približno 63-odstotni udeležbi oddalo 134 volivcev, vseh volilnih upravičencev v občini je sicer 265, kar je najmanj med vsemi občinami.

Župansko tekmo pa je v prvem krogu z najmanj glasovi dobila Alenka Kovač (SMC), zanjo je glasovalo 148 občanov Osilnice od 286, ki so oddali glas na volitvah, in od 351, ki imajo v tej občini volilno pravico.

Največje število glasov pa je v prvem krogu za izvolitev potreboval župan prestolnice Zoran Janković (LZJ), za katerega je glasovalo 61.236 volivcev. V Ljubljani je sicer 227.473 volilnih upravičencev, glas za župana jih je tokrat oddalo 102.526.

Komentarji: