Župani o tveganjih za pitno vodo v Istri

V petek bo izredna seja občinskih svetov vseh štirih istrskih občin, na katerih bodo govorili o stanju in ukrepih po izlitju kerozina pri Hrastovljah

Objavljeno
03. julij 2019 12.41
Posodobljeno
03. julij 2019 13.03
Vodno zajetje Rižana Foto Uroš Hočevar
Župani vseh štirih istrskih občin so za petek, 5. julija, ob 16. uri, sklicali skupno izredno sejo občinskih svetov, ki bo v koprski dvorani sv. Frančiška. Govorili bodo o izlitju kerozina na vodovarstvenem območju reke Rižane, opravljeni sanaciji, aktivnostih in predvidenih ukrepih za nemoteno zagotavljanje pitne vode na območju slovenske Istre.

Po včerajšnjem sestanku treh županov istrskih občin in ankaranske podžupanje z ministrom za okolje in prostor, ko so obravnavali ukrepe za reševanje okoljske grožnje, ki jo je slovenski Istri povzročilo iztirjenja vlaka in izlitje kerozina v predoru v Dolu pri Hrastovljah, so se župani vseh štirih občin odločili, da skličejo skupno izredno sejo občinskih svetov.

»V slovenski Istri živimo skupaj, delamo skupaj in prav je, da tudi odločamo skupaj, ko gre za vprašanje, ki je za vse nas življenjskega pomena. Ekološka katastrofa, ki je nastala z iztirjenjem vlaka in izlitjem kerozina v vodovarstvenem območju, predstavlja tako hudo grožnjo varnosti in zdravju naših občank in občanov, našemu gospodarstvu ter razvojnim načrtom, da se moramo z njo odločno spopasti takoj in s skupnimi močmi,« je pred skupno sejo vseh občinskih svetov slovenske Istre povedal predlagatelj seje, koprski župan Aleš Bržan.

Ekološka katastrofa, ki je nastala z iztirjenjem vlaka in izlitjem kerozina v vodovarstvenem območju, predstavlja tako hudo grožnjo varnosti in zdravju naših občank in občanov, našemu gospodarstvu ter razvojnim načrtom, da se moramo z njo odločno spopasti takoj in s skupnimi močmi.«
Aleš Bržan


Na sejo so vabljeni tudi minister za okolje in prostor Simon Zajc, ministrica za infrastrukturo Alenka Bratušek, generalni direktor Slovenskih železnic Dušan Mes, sedem istrskih poslancev, direktor Rižanskega vodovoda Koper Martin Pregelj in Denis Glavina, poveljnik Gasilske brigade Koper.

Danes ob 16. uri pa si bodo kraj nezgode pri Hrastovljah ponovno ogledali okoljski minister, predstavnica agencije za okolje Lilijana Kozlovič in generalni direktor Slovenskih železnic Dušan Mes. Danes bodo položili tudi zaščitne folije, ki bodo, če bi prišlo do pronicanja vode iz stropa ali stene predora na kraju železniške nesreče pri Hrastovljah, na razdalji 50 metrov na vsako stran od onesnaženega odseka, zagotovile, da se voda zajame in odvede iz predora.