Županja Karba odstopila kot vodja gradnje vodovoda

Kdo bo koordiniral 50 milijonov vreden C krak pomurskega vodovoda? Minister Židan pravi: Ne igrajte se z denarjem.

Objavljeno
21. februar 2014 21.19
Dejan Karba, Murska Sobota
Dejan Karba, Murska Sobota

Ljutomer – Čeprav so svetniki po četrti obravnavi danes sprejeli osnutek občinskega proračuna, s katerim je županja Olga Karba pogojevala nadaljnjo vodenje gradnje C kraka v sistemu novega Pomurskega vodovoda, je županja nepreklicno odstopila kot koordinatorka. Denar, ki bi ga že prejšnji teden morala nakazati izvajalcem, bo v ponedeljek vrnila v državno blagajno.

Po drugi zavrnitvi osnutka proračuna je Olga Karba ministra za kmetijstvo Dejana Židana obvestila, da bo odstopila kot koordinatorka malo manj kot 50 milijonov evrov vrednega projekta, če proračun v tretje ne bo sprejet.

Napovedi potem ni uresničila, je pa zaradi začasnega financiranja občine opozorila, da je krak C resno ogrožen.

Poročali smo že, da je glavni izvajalec del Pomgrad konec prejšnjega tedna sporočil, da zaradi več kot 450.000 evrov dolga ljutomerske občine ustavlja dela (vseh vendarle niso ustavili, op. p.), Karbova pa je od ministrstva za finance (MF) zahtevala, naj ji pojasnijo, na kateri pravni podlagi lahko občina poplača dolg.

Občina bi kljub dvanajstinam lahko plačala

MF je županji pred dnevi poslalo pisno zagotovilo, da lahko občina na podlagi 43. člena zakona o javnih financah »poravna obveznosti, za katere je letos prejela sredstva iz državnega proračuna ali Evropske unije«, vendar županje to ni prepričalo.

Po dodatno pojasnilo se je »zaradi lapidarnosti in prozornosti odgovora« obrnila še na računsko sodišče, ki je odgovorilo, da se do konkretnih ravnanj brez opravljene revizije ne more opredeliti. Županji so sporočili, da je »mnenje MF osnova za ponovno proučitev določil zakona o javnih financah, končno odločitev pa mora v vsakem primeru sprejeti občina«.

Karba: Mnenje ministrstva ni nad zakonom in ustavo

»Moja odločitev je dokončna in je ne umikam, ne glede na to, da je osnutek proračuna končno sprejet,« je po današnji izredni seji občinskega sveta presenetila županja. »Odgovornosti za projekt nočem in ne morem več prevzemati, mimo ustave in zakona ne morem delati,« je še dejala in opozorila, da mnenje ministrstva ni in ne more biti nad zakoni oziroma nad ustavo, ki po njenem mnenju občini v času začasnega financiranja preprečujeta nakazovanje večjih vsot.

Dejala je, da bo o tem, da občina Ljutomer ni več koordinator kraka C, v ponedeljek seznanila kmetijskega ministra Dejana Židana, sredstva pa bo vrnila v državno blagajno: »Naj se z njimi ukvarja občina, ki bo prevzela koordinacijo.«

Odločitev županje je bila med osmimi župani občin, ki sodelujejo pri gradnji kraka C, deležna mešanih odzivov: nekateri so sporočili, da jo spoštujejo, drugi so povedali, da so jo tako ali tako nameravali odstaviti. Da naj vodenje kraka C prevzame »nekdo, ki ga je sposoben voditi«, meni tudi Dejan Židan, ki je za Delo še dejal, da »vsak zaplet z evropskimi sredstvi pomeni dodatno tveganje«. »Zato vsem županom občin v sistemu C sporočam, naj vzpostavijo enotnost, ki so jo enkrat že dosegli. Ne se igrati s težko pridobljenimi sredstvi,« je še dodal.