Županov sveti Jurij v Šenčurju stoji, plačan še ni

Spomenik v krožišču je uradno naročilo društvo, šenčurski župan Ciril Kozjek pa pomaga z donatorji.

Objavljeno
20. oktober 2015 21.15
Jurij Šenčur
Marjana Hanc, Kranj
Marjana Hanc, Kranj

Šenčur – Največje krožišče na cestah Šenčur–Voklo in Voklo–Kranj že nekaj dni krasi kamniti sveti Jurij, s podstavkom vred je visok tri metre in težak deset ton. Da bo skulpturo zavetnika župnije Šenčur in simbola občine Šenčur postavil, se je župan Ciril Kozjek odločil lani na izletu v Sveti deželi.

Vendar uradno občina s spomenikom nima ničesar: formalni naročnik je kulturno društvo Utrip iz Šenčurja, denar pa bodo zagotovila domača podjetja, ki sodelujejo z občino.

Župan Ciril Kozjek je pojasnil, da je na izletu pobudo za postavitev dal pater Peter Lavrih, sam pa si je rekel, da jo bo uresničil, če bo župan. »Ker letos občina končuje dogodke ob 20-letnici samostojnosti, se mi je zdelo prav, da to naredijo podjetniki,« je dejal župan.

Skulpturo je izdelal domačin Jure Luskovec iz Srednje vasi, ki je zaradi popusta na svoje delo tudi eden od donatorjev. Uradno občina Šenčur s skulpturo nima ničesar, trdi župan, in pravi, da društvu pomaga samo odpreti vrata, da bo pridobilo donatorje. Priznava pa, da je po patrovem blagoslovu skulpture še sam polil podstavek s penino. Na vprašanje, ali je osebno ali preko svojega družinskega podjetja kaj prispeval za postavitev kipa, je odgovoril, da ne. Kozjek se je upokojil pred petimi leti, po zmagi na lanskih volitvah pa funkcijo župana opravlja poklicno.

Gorenjska gradbena družba »vrača« občini

Predsednica društva Utrip Mateja Golorej pravi, da so na umestitev sv. Jurija doslej dobil same »izjemno pozitivne odzive«. Dejala je, da so za kip izdali račun v višini malo več kot 50.000 evrov, 27 donatorjev pa je zbralo malo več kot polovico potrebnih sredstev.

Granitni podstavek je financirala Gorenjska gradbena družba (GGD), podjetje Dvig iz Sinje Gorice pa je brezplačno opravilo postavitev. GGD je daleč največji izvajalec investicij v občini Šenčur in tudi največji prejemnik proračunskih sredstev, njegov direktor Branko Žiberna pa je tudi občan Šenčurja. Po Supervizorju je GGD od leta 2003 do vključno septembra letos prejel 13 milijonov evrov, samo julija in avgusta letos skupaj 973.000 evrov.

Za darežljivega se je že v drugo izkazal kamnosek Luskovec: spomladi je občini daroval ploščo iz marmorja, makedonskega sivca, v katera je vklesal imena dosedanjih županov Franca Kerna, Mira Kozelja in sedanjega Cirila Kozjeka. Na vprašanje, koliko svetih Jurijev je doslej izklesal, je Luskovec odgovoril, da manjši, ki ga je izklesal leta 2010 za cerkev, stoji pred župniščem v Šenčurju, ta v krožišču pa je z nekaterimi spremembami njegova povečana različica: »Za izdelavo sem porabil 600 strojnih in 200 ročnih ur. Predračun je bil precej višji, ker sem donator, pa sem izdal nižji račun.«