ZZZS: Kranjski zdravniki niso preobremenjeni

V ZD Kranj je 12 zdravnikov, ki so že dolžni sprejemati nove bolnike.
Fotografija: Pred dnevi smo tudi v Delu poročali, da družinski zdravniki v Zdravstvenem domu Kranj ne vpisujejo več novih pacientov, češ da imajo vsi že več vpisanih pacientov, kot jih dopušča zakon oziroma kolektivna pogodba. A to po podatkih ZZZS očitno ne drži. FOTO: Voranc Vogel/Delo
Odpri galerijo
Pred dnevi smo tudi v Delu poročali, da družinski zdravniki v Zdravstvenem domu Kranj ne vpisujejo več novih pacientov, češ da imajo vsi že več vpisanih pacientov, kot jih dopušča zakon oziroma kolektivna pogodba. A to po podatkih ZZZS očitno ne drži. FOTO: Voranc Vogel/Delo

Ljubljana – Na ZZZS kot netočne in neutemeljene zavračajo navedbe sindikata družinskih zdravnikov Praktik.um, da so podatki ZZZS glede obremenjenosti ambulant v Zdravstvenem domu Kranj manipulativni. Po podatkih ZZZS v Kranju 12 zdravnikov ne presega slovenskega povprečja obremenitve in so dolžni sprejemati nove bolnike.

Izjavo Igorja Muževiča so na ZZZS zavrnili. FOTO: Jože Suhadolnik
Izjavo Igorja Muževiča so na ZZZS zavrnili. FOTO: Jože Suhadolnik


Po tistem, ko so kranjski zdravniki opozorili na nevzdržne razmere in prenehali vpisovati nove bolnike, jih je v torek obiskalo vodstvo Sindikata zdravnikov družinske medicine Slovenija Praktik.um. Predsednik sindikata Igor Muževič je ob robu srečanja dejal, da so podatki Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS) o ambulantah v ZD Kranj, ki nimajo dovolj glavarine, manipulativni, saj menda ne upoštevajo, da nekateri zdravniki delajo tudi v metadontski ambulanti ali v domu starejših. V zdravstvenem domu so prejšnji teden pojasnili, da jim sicer manjkajo štiri ambulante družinske medicine.

Muževičevo izjavo so na ZZZS zavrnili in pojasnili, da pri izračunih opredeljenih bolnikov na zdravnika sorazmerno zmanjšajo zgornjo mejo števila opredeljenih oseb pri tistih zdravnikih, ki poleg ambulante družinske medicine opravljajo tudi delo v domu za starejše ali v metadonski ambulanti. Obremenjenost teh zdravnikov je zato lahko sorazmerno nižja v primerjavi s tistimi zdravniki, ki delajo polni delovni čas v ambulanti družinske medicine.
 

Zavarovanih oseb se ne sme avtomatično odklanjati


Po podatkih ZZZS je danes v kranjskem zdravstvenem domu 48 družinskih in otroških zdravnikov, od katerih je 12 takih, ki še ne presegajo slovenskega povprečja obremenitve in so zato dolžni sprejemati nove bolnike, so še poudarili.
Pri tem so opozorili na nekatere netočne interpretacije glede odklanjanja bolnikov. Zdravniki, ki presežejo obremenitev 1995 glavarinskih količnikov, namreč ne smejo avtomatično odklanjati zavarovanih oseb, so opozorili. To je po navedbah ZZZS upravičeno le v izjemnih, redkih primerih in ob upoštevanju pogojev iz določb splošnega dogovora za leto 2018.

Obremenjenost družinskih in otroških zdravnikov, ki je lahko razlog za upravičeno odklanjanje zavarovancev, se spremlja na ravni države, in ne več na ravni 55 izpostav ZZZS, kot se je do sredine leta 2017. To pa pomeni, da je lahko po novem znotraj posamezne izpostave več zdravnikov, ki presegajo slovensko povprečje in zato lahko upravičeno odklonijo zavarovano osebo.
Na ZZZS pri tem ugotavljajo, da obstoječa določba ne zagotavlja enakomerne preskrbljenosti na področju celotne Slovenije, saj je zavarovancem, ki bi se radi opredelili na področju izpostav, kjer je že preseženo slovensko povprečje, močno otežena izbira izbranega zdravnika. Zato predlagajo, da bi zdravniki na primarni ravni lahko odklonili opredeljevanje novih bolnikov, ko bi za deset ali več odstotkov presegli povprečje glavarinskih količnikov v izpostavi ZZZS, torej ne več na ravni države. O tem predlogu bo odločala vlada v okviru splošnega dogovora za letošnje leto.

Podatki kažejo, da trenutno 42,3 odstotka oziroma 595 družinskih in otroških zdravnikov ne presega obremenitev slovenskega povprečja. To so torej zdravniki, ki jih lahko zavarovane osebe praviloma izberejo. Upravičeno lahko bolnike odklanja 812 (57,7 odstotka) zdravnikov.

Če imajo zavarovanci težave pri izbiri osebnega zdravnika zaradi nespoštovanja določbe splošnega dogovora, naj se z vprašanjem oziroma pritožbo najprej obrnejo na vodstvo zdravstvenega zavoda, nato pa na območno enoto ZZZS, so še svetovali.
 

Napeljevanje k malomarnemu zdravljenju


Iz odgovora ZZZS je zaslediti ne le, da manipulirajo s podatki, ampak da imajo njihovi predlogi elemente kaznivega dejanja napeljevanja k malomarnemu zdravljenju, je za Pop TV dejal Muževič.

Predlog ZZZS, da bi zdravniki na primarni ravni lahko odklonili opredeljevanje novih bolnikov, ko bi za 10 ali več odstotkov presegli povprečje glavarinskih količnikov v izpostavi ZZZS, v praksi po njegovih besedah pomeni, da če bi v posamezni izpostavi bil prisoten le en zdravnik, da bi le-ta moral imeti opredeljenih več 10 tisoč bolnikov in bi potemtakem moral opraviti tudi več tisoč pregledov dnevno.

Zakon o pacientovih pravicah, Zakon o zdravniški službi, Zakon o varnosti in zdravju pri delu in Kodeks medicinske etike jasno nalagajo zdravniku, da mora delati skladno s strokovno doktrino. Le-te ni mogoče uveljavljati ob normativih, ki bi jih želel vsiliti ZZZS, in ki nimajo zveze s strokovnim delom.

»Vsi zdravniki v ZD Kranj preverjeno presegajo strokovno določene normative glede števila opredeljenih bolnikov. Relativizacija ZZZS in poskus svojskega interpretiranja pogodb, ki nimajo zveze z zakonitim in strokovnim ravnanjem, ne spremeni tega dejstva,« je še zapisal.

Preberite še:

Komentarji: