ZZZS minirala Šabedrov aneks

Družinski zdravniki: Sindikat krivi ZZZS, da napeljuje k malomarnemu zdravljenju, na potezi je vlada.
Fotografija: Minister za zdravje Aleš Šabeder pravi, da je ključni razlog, da je UO ZZZS zavrnil njegov predlog aneksa, dikcija, ki govori o zagotavljanju osebnega zdravnika.
Odpri galerijo
Minister za zdravje Aleš Šabeder pravi, da je ključni razlog, da je UO ZZZS zavrnil njegov predlog aneksa, dikcija, ki govori o zagotavljanju osebnega zdravnika.

Ljubljana – Upravni odbor zdravstvene zavarovalnice (UO ZZZS) se je na točki družinski zdravniki razšel z ministrom za zdravje Alešem Šabedrom. Zavrnil je ministrov predlog aneksa k splošnemu dogovoru o obremenitvah družinskih zdravnikov. Če arbitraža 6. maja med partnerji ne uspe, vlada pa 15. maja na seji zataji, bo junija pred zaprtimi ambulantami ostalo prek sto tisoč Slovencev.

Agonija primarnega zdravstva se je z oceno upravnega odbora Zavoda za zdravstveno zavarovanje (UO ZZZS), po kateri je meja za odklanjanje novih pacientov pri 1895 glavarinah nedosegljiv cilj, poglobila. Aneks s 1895 glavarinami je zdravnikom obljubil minister Šabeder, zapisali so jih tudi v stavkovni sporazum vlade ter sindikata Fides, toda UO ZZZS vztraja pri državnem povprečju – 2417 glavarinah. Če se »partnerji« o spornih vprašanjih ne dogovorijo, bo morala potezo potegniti vlada, ki sicer ni dolžna upoštevati mnenja UO ZZZS, ki trdi, da bi pri 1895 glavarinah in ob zavezi, da noben bolnik ne sme ostati brez osebnega zdravnika, Slovenija potrebovala vsaj tristo dodatnih zdravnikov, ki jih ni kje vzeti. Po podatkih ZZZS ima vsaka od zdravstvenih izpostav ta hip vsaj tri zdravnike, katerih obremenitev je nižja od državnega povprečja.



Glavna težava 170.000 selivcev



Minister Šabeder, ki je po sestanku s koordinativnim telesom družinske medicine, stopil pred medije, pravi, da se vsi strinjajo, da 1895 glavarinskih količnikov zagotavlja varno oskrbo, odprto ostaja le vprašanje, kako v aneks natančneje zapisati, da noben zavarovanec ne sme ostati brez osebnega zdravnika, pri čemer so velika težava demografska gibanja: »Rešiti moramo vprašanje 170.000 ljudi letno, ki prehajajo iz regije v regijo. Že opredeljenih pacientov tudi zdravniki pri 1895 glavarinah ne bodo odklanjali. To bodo lahko storili le novi timi.« Osebnega zdravnika nima izbranega okrog pet odstotkov Slovencev.



Na ZZZS zaradi pritiskov in žaljivih anonimk z grožnjami ne dajejo izjav, neznanega storilca pa naj bi ovadili. »Sprašujem se, ali ni anonimka prišla  kar iz njihove lastne hiše, tiste, za katero se je izkazalo, da je lagala tudi o obremenitvah zdravnikov v Celju, ki da porabijo za pacienta 13 minut; porabijo jih osem. Vlada se mora neposredno pogovarjati z zdravniki, ki želijo dati odpoved, ne prek ljudi, ki manipulirajo, čim odprejo usta,« je oster Igor Mužević, predsednik sindikata Praktikum.

»Ovaditi bi jih bilo treba!«

Igor Muževič, predsednik sindikata Praktikum: »Organi pregona bi morali po uradni dolžnosti ukrepati proti ZZZS zaradi neposrednega napeljevanja k malomarnemu zdravljenju.«<br />
Foto Tomi Lombar
Igor Muževič, predsednik sindikata Praktikum: »Organi pregona bi morali po uradni dolžnosti ukrepati proti ZZZS zaradi neposrednega napeljevanja k malomarnemu zdravljenju.«
Foto Tomi Lombar


»Organi pregona bi morali po uradni dolžnosti ukrepati proti ZZZS zaradi neposrednega napeljevanja k malomarnemu zdravljenju. Čudim se, da doslej proti ZZZS še nihče ni vložil ovadbe. Njihova zadnja odločitev je skrajno škodljiva, pomeni še manj družinskih zdravnikov, še večjo obremenitev in še več odhodov,« trdi Muževič in predlaga vladi, naj z zakonom omeji delovanje zavarovalnice, zaposlenim na ZZZS pa, da dajo kolektivno odpoved.

V ZD Kranj izredne razmere, 3. junij dan D za Celje

Jože Veternik in direktorica ZD Kranj Liljana Žura, kjer z odpovedmi grozi 24 družinskih zdravnikov.  Foto Leon Vidic
Jože Veternik in direktorica ZD Kranj Liljana Žura, kjer z odpovedmi grozi 24 družinskih zdravnikov.  Foto Leon Vidic


Zdravstvena domova v Kranju in Celju sta najbolj »akutni točki« slovenskega zdravstva. V kranjskem ZD je 23 zdravnikov od 34 že pred  mesecem vložilo odpovedi pogodb o zaposlitvi; zdaj je še ena več. Šestnajst celjskih zdravnikov, ki je kolektivno odpoved zaposlitve zamrznilo na podlagi ministrove obljube, pričakuje, da bo vlada aneks, ki ga je predlagalo ministrstvo za zdravje, potrdila - ne glede na nestrinjanje ZZZS. Na sprejem aneksa bodo čakali do 31. maja. Če do tedaj ne bo potrjen, bodo prvi naslednji delovni dan, ki pade na 3. junij, delovna razmerja odpovedali.

Zdravstveni dom in reševalna postaja na Gregorčičevi 5 v Celju. Foto Jure Eržen
Zdravstveni dom in reševalna postaja na Gregorčičevi 5 v Celju. Foto Jure Eržen

 

Komentarji: