100 milijonov za humanitarno pomoč Venezueli

Vrhovno sodišče je sprožilo sodni postopek zoper nove člane izvršnega odbora državne naftne družbe. Imenoval jih je parlament, ki ga nadzoruje opozicija.
Fotografija: Venezuelo je v zadnjih petih letih zapustilo več kot dva milijona ljudi. Na fotografiji migranti v Cucuti, mestu na meji med Venezuelo in Kolumbijo. FOTO: Edgard Garrido/Reuters
Odpri galerijo
Venezuelo je v zadnjih petih letih zapustilo več kot dva milijona ljudi. Na fotografiji migranti v Cucuti, mestu na meji med Venezuelo in Kolumbijo. FOTO: Edgard Garrido/Reuters

Petindvajset držav je obljubilo 100 milijonov ameriških dolarjev za humanitarno pomoč Venezueli, je po četrtkovi konferenci držav Organizacije ameriških držav (OAS) o humanitarni pomoči Venezueli v Washingtonu sporočil ameriški svetovalec za nacionalno varnost John Bolton.

David Smolanksy, koordinator delovne skupine organizacije za migracije in begunce iz Venezuele, je povedal, da bodo denar namenili centrom za pomoč na venezuelski meji v Kolumbiji in Braziliji ter na karibskem otoku Curacao, ki je del nizozemske kraljevine, poroča francoska tiskovna agencija AFP.



Več ton živil in zdravil, ki so jih poslale ZDA, od 7. februarja čaka v kolumbijskem obmejnem mestu Cucuta, saj njihovo dostavo onemogoča venezuelska vojska. V tem kraju je britanski poslovnež in milijarder Richard Branson za 22. februar napovedal dobrodelni koncert, s katerim želi povečati zavedanje o krizi v Venezueli in zbrati sredstva za humanitarno pomoč.


 

Novi kazenski postopki


Kot smo že pisali, venezuelski predsednik Nicolás Maduro zavrača pomoč iz tujine, saj meni, da je pomoč izgovor za pripravo ameriškega vojaškega posredovanja v državi.

Četrtkova konfrenca držav OAS se je sicer zgodila v luči odločitve venezuelskega vrhovnega sodišča – nadzoruje ga Madurova vlada –, da odredi kazenski pregon članov novega izvršnega odbora državne naftne družbe PDVSA in njene podružnice v ZDA. Nove člane odbora je v sredo imenoval venezuelski parlament, kjer ima večino opozicija, predseduje pa mu opozicijski voditelj Juan Guaidó. Člane odbora po poročanju AFP obtožujejo korupcije, organiziranega kriminala in terorizma.

Preberite še:

Komentarji: