Prva smrtna žrtev med pet mesecev trajajočimi protesti

22-letni hongkonški študent, ki se je pred dnevi med spopadi s policijo hudo poškodoval, je danes umrl.

Objavljeno
08. november 2019 09.00
Posodobljeno
08. november 2019 09.16
FOTO: Tyrone Siu/Reuters
STA
STA
Hongkonški študent, ki je pred dnevi padel na glavo med spopadi s policijo in se hudo poškodoval, je danes umrl. To je v Hongkongu sprožilo nov val ogorčenja med protestnim gibanjem in strah pred novimi nemiri.

Iz bolnišnice, v kateri se je zdravil 22-letni Alex Chow, so sporočili, da so študenta računalništva danes zjutraj razglasili za mrtvega, poročajo tuje tiskovne agencije.

Nezavestnega Chowa so v bolnišnico prepeljali v ponedeljek zgodaj zjutraj po nočnih spopadih med policijo in protestniki v okrožju Tseung Kwan O. Našli so ga v parkirni hiši, kjer je ležal v mlaki krvi. Padel je s tretjega na drugo nadstropje. Pred tem so policisti proti parkirni hiši izstrelili solzivec, saj so jih protestniki iz zgradbe obmetavali z različnimi predmeti. Policija je potrdila, da so policisti blizu parkirne hiše res uporabili solzivec, da bi razgnali protestnike. Ob tem je zatrdila, da je bila uporaba solzivca upravičena.image
Nezavestnega protestnika so v bolnišnico prepeljali v ponedeljek zgodaj zjutraj po nočnih spopadih med policijo in protestniki. FOTO: Thomas Peter/Reuters


Čeprav natančno sosledje dogodkov, ki so pripeljali do Chowovega padca, ni povsem jasno, gre za prvo smrtno žrtev med pet mesecev trajajočimi protesti proti vse večjemu vplivu Pekinga in za več demokratičnih svoboščin v tej nekdanji britanski koloniji.
Smrt mladeniča je sprožila ogorčenje in izraze sožalja med pripadniki protestnega gibanja. »Danes žalujemo ob izgubi borca za svobodo v Hongkongu,« je na Twitterju zapisal znani aktivist Joshua Wong. »Nikogar ne bomo pustili za seboj - kar smo začeli skupaj, bomo končali skupaj. Glede na izgube, ki jih je v zadnjem mesecu pretrpela hongkonška družba, mora vlada plačati ceno,« je dodal.

Na spletnih forumih se vrstijo pozivi, naj se prebivalci zvečer množično udeležijo slovesnosti v spomin na Chowa, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

image
FOTO: Tyrone Siu/Reuters