44-letna Britanka umrla po zastrupitvi z novičokom

45-letni Charlie Rowley, ki je bil prav tako izpostavljen strupu, ostaja v kritičnem stanju.
Fotografija: Oblasti želijo ugotoviti, kako sta 44-letnica in 45-letnik stopila v stik s strupom. FOTO: Matt Dunham/AP
Odpri galerijo
Oblasti želijo ugotoviti, kako sta 44-letnica in 45-letnik stopila v stik s strupom. FOTO: Matt Dunham/AP

44-letna Dawn Sturgess iz Durringtona je v nedeljo umrla, potem ko se je 30. junija zastrupila z živčnim plinom novičok. Njen partner 45-letni Charlie Rowley, ki je bil prav tako izpostavljen strupu, ostaja v kritičnem stanju.  

Policija je sprožila preiskavo umora. Še vedno ugotavljajo, kje sta se zastrupila, prvi testi pa so pokazali, da sta kontaminiran predmet prijela z rokami. Ena izmed teorij je, da sta našla paket strupa, ki so ga odvrgli po zastrupitvi nekdanjega ruskega vohuna Sergeja Skripala in njegove hčere Julije pred štirimi meseci v bližnjem kraju Salisbury.

»To je šokantna in tragična novica, saj Dawn Sturgess za seboj pušča družino, med njimi tri otroke. Naše misli so zdaj z njenim partnerjem, ki ostaja v kritičnem stanju,« je pojasnil Neil Basu, vodja britanske protiteroristične policije.  Nadaljeval je, da so zdaj le še bolj odločeni, da zberejo dokaze in najdejo sledi, ki so vodile v njeno smrt. 

Zaenkrat so s testiranji ugotovili zgolj, da sta se rokami dotaknila okuženega predmeta. Basu je dodal, da predmet še iščejo in da sta morala biti Sturgessova in Rowley izpostavljena veliki količini strupa. Ljudi je pozval, naj se ne dotikajo nenavadnih predmetov, kot so igle, injekcije.

Dodal je, da ne more izključiti nadaljnjih zastrupitev. Oblasti za javno zdravje so po njegovih besedah potrdile, da je tveganje nizko, vendar pa se zaveda, da so nekateri ljudje kljub temu zaskrbljeni.



Britanska premierka Theresa May je izrekla sožalje in sporočila, da oblasti delajo vse, da najdejo odgovorne, vlada pa daje vso podporo skupnosti in policiji. Britanski diplomat Julian King je odgovorne za zločin označil za »morilce«, navaja BBC. 

Oblasti sicer javnost mirijo, da je stopnja nevarnosti še vedno nizka, so pa pozvali prebivalce, naj se ne dotikajo stvari, ki jih ne prepoznajo. 

Po primeru Skripal se je med Londonom in Moskvo odvila diplomatska vojna, saj je Britanija s prstom pokazala na Rusijo, ta vseskozi zanika krivdo, tudi v tem primeru so sporočili, da ne vedo ničesar. 

 

Komentarji: