55-letni Sirec z molotovkami napadal na kölnski železniški postaji

Nemci se sprašujejo, zakaj lahko zločinski migranti ostajajo pri njih.

Objavljeno
16. oktober 2018 10.05
Posodobljeno
16. oktober 2018 11.24
Ponedeljkov napad je izvedel Sirec, ki je bil zaradi tatvin, prevar in povzročanja osebnih poškodb star znanec policije. FOTO: Oliver Berg/AFP
Berlin – Nemčija se je morala spet soočiti s terorizmom bližnjevzhodnih korenin, zločinec, ki je včeraj v neposredni bližini kölnske železniške postaje vrgel molotovko v restavracijo McDonald's in za talko vzel uslužbenko bližnje lekarne, je 55-letni Sirec, ki je v državo prispel spomladi leta 2015. Pri sebi je imel domnevno strelno orožje in plastenke z vnetljivimi tekočinami, s katerimi je poskušal zažgati talko. Posebne policijske enote so s streli na storilca preprečile še hujšo eskalacijo položaja in zdravniki se še vedno borijo za njegovo življenje, lažje opečena pa je tudi štirinajstletna deklica, ki se je zadrževala v restavraciji McDonald's.

Kot poročajo tamkajšnji viri, je napadalec v arabščini izjavljal, da je član teroristične Islamske države, ter zahteval letalski prevoz v Sirijo. Pri njem so našli dokumente, ki dokazujejo pravico do bivanja v Nemčiji do leta 2021, a tudi, da je bil zaradi tatvin, prevar in povzročanja osebnih poškodb star znanec policije. Za zdaj še preiskujejo, ali je bilo orožje, ki ga je imel pri sebi, pravo, napad pa je v ponedeljek povzročil velike zamude v železniškem prometu. Te naj bi bile danes že odpravljene.

image
Trg pred glavno železniško postajo v Kölnu je bil decembra 2015 kraj pijanskega divjanja in nadlegovanja več tisoč moških z Bližnjega vzhoda in iz Magreba. FOTO: Oliver Berg/AP


Kölnska železniška postaja je bila na silvestrsko noč 2015 mesto pijanskega divjanja tisočev beguncev z Bližnjega vzhoda in iz magrebskih držav, ki so s spolnimi napadi in krajami dodobra pretresli do tedaj na pomoč prišlekom izjemno pripravljene Nemce. Tudi ponedeljkovo dogajanje bo nedvomno sprožilo ponovne razprave o tem, zakaj oblast zločinskim migrantom dovoljuje ostajanje v državi.