Abbey iz Minneapolisa: Mraz ti v nekaj minutah vzame sapo

Srednji zahod ZDA je zajel polarni mraz, težave tudi v Angliji.
Fotografija: Mraz v Montrealu. Že zdaj so temperature globoko pod ničlo, v prihodnjih dneh pa bi se lahko spustile celo do skoraj minus 30 stopinj Celzija. FOTO: Martin Ouellet-diotte/AFP
Odpri galerijo
Mraz v Montrealu. Že zdaj so temperature globoko pod ničlo, v prihodnjih dneh pa bi se lahko spustile celo do skoraj minus 30 stopinj Celzija. FOTO: Martin Ouellet-diotte/AFP

Srednji zahod ZDA je zajel polarni mraz, ki ga Američani ne pomnijo. Pristojne službe opozarjajo, da so mogoče skoraj takojšnje ozebline. Nekateri državni uradi so danes zaprti, poštni delavci pa ne bodo dostavljali pošte v šestih zveznih državah in delno še v štirih drugih. Na tisoče letalskih poletov je bilo odpovedanih, prav tako številni prevozi z vlakom, večinoma v Chicagu. Zaprte so tudi nekatere šole, saj bi bilo prenevarno, da bi se otroci izpostavljali mrazu.

Okoli 212 milijonov Američanov ali 72 odstotkov kontinentalne populacije ZDA bo v prihodnjih dneh občutilo temperature pod lediščem.



Mraz je terjal že tri smrtne žrtve, zato pristojni prebivalce pozivajo, naj ostanejo na toplem, predstavnike starejše in ranljivejše populacije pa naj redno preverjajo.

Središče mraza bo v prihodnjih dneh Chicago, je za CNN povedal meteorolog Dave Hennen. Do četrtka zjutraj bi lahko temperature v Chicagu padle do 27 stopinj pod ničlo. Danes čez dan se bodo temperature gibale okoli 15 stopinj pod lediščem.

Kot je včeraj poročala nacionalna vremenska služba v Chicagu, so temperature že padle pod ničlo.

Michigansko jezero je vklenjeno v led. FOTO: Reuters
Michigansko jezero je vklenjeno v led. FOTO: Reuters

 

Ozebline v nekaj minutah


»Gre za zelo nevarne razmere, saj se lahko ozebline na izpostavljenih delih telesa pojavijo v petih minutah,« opozarja meteorolog Michael Guy. Prebivalcem Minnesote je priporočeno minimalno gibanje zunaj ogrevanih prostorov, saj večji občutek mraza povzroča še veter.

»Česa podobnega že dolgo nisem doživela. Mraz ti vzame sapo, tudi če si zunaj le nekaj minut. Pravijo, da lahko dobiš ozebline v petih minutah. To je res nevarno. Šole so zaprte, saj je prenevarno, da bi otroci na mrazu čakali na avtobuse,« je za Delo povedala 29-letna socialna delavka Abbey, ki živi v Minneapolisu. »Razen na delo ljudje ne hodijo ven na kavo ali v restavracije. Brezdomci lahko brezplačno uporabljajo javni prevoz, da bi se izognili mrazu.«

Pomrznila je tudi reka, ki teče skozi središče Chicaga. FOTO: Reuters
Pomrznila je tudi reka, ki teče skozi središče Chicaga. FOTO: Reuters


Temperature na zgornjem srednjem zahodu se bodo spustile na 20 do 40 stopinj pod ničlo, v severni Minnesoti celo na 65 do 70 stopinj pod ničlo, kar bi predstavljalo najnižjo izmerjeno temperaturo zraka v zvezni državi od leta 1982.
 

Težave z mrazom tudi v Angliji


Z nizkimi temperaturami se soočajo tudi v Angliji, kjer mraz povzroča pravi kaos na cestah, številne šole so zaprle svoja vrata, letališči Manchester in Liverpool pa danes zjutraj nista obratovali, saj so morali letališko stezo očistiti snega. To je pri nekaterih potnikih povzročilo nemalo nejevolje.

»Ne razumem, zakaj letališča v Švici in Avstriji obratujejo kljub velikim količinam snega, letališče v Manchestru pa se zapre, ko ga zapade pet centimetrov,« se po poročanju Daily Maila sprašuje eden od potnikov. 

Preberite še:

Komentarji: