»Abraham« spet pomirja Jude in Arabce

ZDA so sklenile prijateljstvo med Izraelom ter Združenimi arabskimi emirati in Bahrajnom.
Fotografija: Izraelski premier Benjamin Netanjahu je v Beli hiši podpisal »mirovna sporazuma« z zunanjima ministroma Združenih arabskih emiratov in Bahrajna. FOTO: Tom Brenner/Reuters
Odpri galerijo
Izraelski premier Benjamin Netanjahu je v Beli hiši podpisal »mirovna sporazuma« z zunanjima ministroma Združenih arabskih emiratov in Bahrajna. FOTO: Tom Brenner/Reuters

Pod »pokroviteljstvom« ameriškega predsednika Donalda Trumpa je danes v Beli hiši izraelski premier Benjamin Netanjahu podpisal »Abrahamova dogovora«, »mirovna sporazuma« z zunanjima ministroma Združenih arabskih emiratov (ZAE) in Bahrajna.

Danes sta se spisku arabskih držav, ki so sklenile prijateljstvo z nekdaj nadvse osovraženim judovskim »režimom« v Izraelu, priključila še ZAE in Bahrajn. Z judovsko državo sta sklenili »mirovna« dogovora, ki so ju poimenovali po preroku Abrahamu, ki si ga delijo judovska, krščanska in muslimanska veroizpoved, hkrati pa so pod ameriškim pokroviteljstvom vse tri države podpisale še poseben sporazum, katerega vsebino so do danes skrivali pred javnostjo.

ZAE in Bahrajn nista bila z Izraelom nikoli v zaresni vojni kakor kak Egipt, ki je kot prva arabska država že leta 1979 s sporazumom iz Camp Davida vzpostavil diplomatske odnose z judovsko državo (ki mu je v zameno vrnila Sinajski polotok). Pred 26 leti je Egiptu sledila Jordanija, katere del ozemlja je še vedno pod izraelsko okupacijo. Izraelski diplomati se zdaj nadejajo, da se bosta skupini prijateljskih arabskih držav kmalu pridružila še skoraj gotovo sultanat Oman in morda tudi Sudan. »Zelo kmalu bodo temu primeru sledile tudi druge države,« je danes napovedal Trump.

Izraelski premier Benjamin Netanjahu z zunanjima ministroma ZAE in Bahrajna. FOTO: Tom Brenner/Reuters
Izraelski premier Benjamin Netanjahu z zunanjima ministroma ZAE in Bahrajna. FOTO: Tom Brenner/Reuters


Po njegovih besedah bosta Abrahamova dogovora muslimanom, Judom in kristijanom odprla vrata, da »živijo skupaj, molijo skupaj in sanjajo skupaj«. Podpisniki sporazumov, ki sta ju Trump in Netanjahu že vnaprej razglasila za »zgodovinska«, govorijo, da se bo zdaj povečala stabilnost in varnost na Bližnjem vzhodu, zaradi tega »zgodovinskega« dogodka pa nekateri sedanjega ameriškega predsednika že vidijo kot naslednjega prejemnika Nobelove nagrade za mir. V izraelskih opozicijskih medijih so ugotovili, da v teh dogovorih ni prav nič zgodovinskega, da niso mirovni sporazumi, temveč zgolj sporazumi o »normalizaciji«. »Izrael in njegova dva partnerja v Perzijskem zalivu so enostavno iz sence povlekli tajne strateške zveze, ki jih vzdržujejo že mnoga leta,« so zapisali v časniku Haaretz.
 

Protiiranska koalicija


Skeptiki opozarjajo, da so že na začetku 90. let prejšnjega stoletja, ko je Izrael sklepal prve mirovne dogovore s Palestinci in vzpostavljal stike s sosednjimi državami, tudi vsi govorili o »novi dobi«, tri desetletja za tem pa so izraelsko-palestinsko odnosi še bolj nikakršni kakor doslej. Pravzaprav so s sklepanjem sedanjih sporazumov Američani, Judje in njihovi sunitski zavezniki dosegli, da sta se prvič po dolgem času med seboj na smrt skregani palestinski frakciji začeli pogovarjati o poenotenju.

Pesimisti so prepričani tudi, da se bodo zdaj razmere še poslabšale, saj bodo novi sporazumi le še povečali trenja med muslimanskimi državami. Številni šiiti namreč mislijo, da zdaj s pomočjo sedanjega »režima« v Washingtonu, ki je spet »napovedal vojno« Iranu, sestavljajo nekateri, že doslej do njih sovražni in po tihem z Izraelom nadvse prijateljski in z judovsko državo nikoli vojskujoči sunitski režimi uradno protiiransko koalicijo, zato niso le muslimanski »bratje« v Teheranu zažugali, da bodo v ZAE in Bahreinu občutili posledice te »izdaje«.

Preberite še:

Komentarji: