Afera, ki je srbskemu predsedniku segla do srca

Namesto odgovorov na zoprna vprašanja o sporni trgovini z orožjem novinarji dobijo grožnje od vladajočega režima.
Fotografija: So res novinarska vprašanja spravila srbskega predsednika Aleksandra Vučića v bolnišnico? FOTO: AFP
Odpri galerijo
So res novinarska vprašanja spravila srbskega predsednika Aleksandra Vučića v bolnišnico? FOTO: AFP

Informacije o korupciji v državnem­ proizvajalcu streliva Krušik iz Valjeva­ in o vpletenosti vladajočih v trgovino,­ ki je koristila ljudem blizu vladajoči stranki, škodila pa podjet­ju, režimski mediji ignorirajo. Vztrajanje neodvisnih novinarjev, da bodo dobili­ odgovore na odprta vprašanja, je po trditvah oblasti krivo za to, da je predsednik Aleksandar Vučić moral v bolnišnico zaradi srčnih težav.

»Nepredstavljive stvari so se dogajale v Krušiku, ki je postal strankarski plen ... Skupina privilegiranih trgovcev je štiri leta imela cene, ki so bile enake ali nižje od proizvodnih. Krušik je zavestno posloval na svojo škodo. Ni dvoma o obsegu zlorab,« je v pogovoru­ za televizijo N1 povedal žvižgač, nekdanji uslužbenec družbe Krušik, Aleksandar Obradović.

Oblast najbolj bremenijo Obradovićeve trditve, da v krog privilegiranih kupcev spada tudi Branko Stefanović, oče srbskega notranjega ministra Nebojše Stefanovića. Institucije, ki bi morale skrbeti za Krušikov interes, zlasti obrambno ministrstvo, so bile o spornih poslih v podjetju vsak teden natančno obveščene, je zatrdil Obradović.


Žvižgaču zapor, novinarjem grožnje, predsedniku infarkt


Mož, ki očita oblasti Aleksandra Vučića,­ da je namerno mižala, da bi omogočila zasebnim podjetjem dobiček na račun državne družbe pri prodaji min, raket in streliva v arabske države, je zaprt. Predsednik na vprašanja novinarjev o tej zadevi že mesece ne odgovarja, na novinarje televizije N1 in druge neodvisne novinarje v državi pa letijo očitki Vučićevih sodelavcev in skupine predsedniku naklonjenih tabloidov, da so državni sovražniki.

V petek je novinar N1 Miodrag Sovilj od Vučića znova zaman poskusil dobiti komentar o dokazu, da je oče notranjega ministra vpleten v sporne posle.



So res novinarska vprašanja spravila srbskega predsednika Aleksandra Vučića v bolnišnico? FOTO: AFP
So res novinarska vprašanja spravila srbskega predsednika Aleksandra Vučića v bolnišnico? FOTO: AFP


Besedni obračun pred kamerami


Nekaj ur po besednem obračunu pred kamerami z novinarjem N1 Soviljem so Vučića zaradi težav s srcem sprejeli v beograjsko bolnišnico, kjer so bojevali in uspešno izbojevali bitko za predsednikovo življenje. Vučićevi politični zavezniki in njemu prijazni mediji so za predsednikove zdravstvene težave okrivili neprijetna vprašanja novinarja N1.

»Tako kot je predsednik kar tri leta etiketiral N1 kot ameriško oziroma protisrbsko televizijo, tako je tudi nekdanja novinarka Suzana Vasiljević [Vučićeva svetovalka za medije] na TV Pink dvajsetkrat omenila ime Miodraga Sovilja ter mu tako risala tarčo na hrbtu,« je na twitterju zapisal glavni in odgovorni urednik televizije N1 Jugoslav Ćosić in spomnil, da so v Srbiji že ubijali in pretepali novinarje, takšna sporočila iz predsednikovega kabineta pa po njegovi oceni odpirajo sezono lova na neodvisne novinarje.


Ni lahko biti novinar v Srbiji


»Njegovo delo je odgovarjati na vprašanja, tudi najtežja. Če ne zdrži takšnih vprašanj in novinarjev okoli sebe, morda ne bi smel biti predsednik, morda bi moral oditi v samostan,« je za Al Jazeero povedal Ćosić, ki mu Vučićevi privrženci posredno in ­neposredno že več let grozijo. Novinarska združenja že dalj časa opozarjajo na resne težave, s katerimi se pri delu soočajo srbski novinarji.

Željko Bodrožić iz Neodvisnega združenja novinarjev Srbije je opozoril, da od devetdesetih let prejšnjega stoletja v Srbiji niso videli oblasti, ki bi se tako brezobzirno obnašala do medijev, kot se sedanja.

Preberite še:

Komentarji: