Afriški tekači bodo vendarle tekli 

»Nismo rasisti. S provokacijo smo želeli sprožiti razpravo o etiki v športu in svoj cilj smo dosegli,« je kritikom odgovoril organizator.

Objavljeno
28. april 2019 08.51
Posodobljeno
28. april 2019 08.58
Sporna odločitev organizatorjev polmaratona sicer ni osamljen primer rasizma, s katerim se soočajo zlasti v italijanskem nogometu. FOTO: Uroš Hočevar
Organizatorji polmaratona v Trstu so si po ogorčenju, ki je odjeknilo v javnosti, premislili in bodo na tek 5. maja vendarle povabili tudi afriške tekače. »Povabili bomo tudi afriške atlete,« je sporočil organizator Fabio Carini, ki pa je znova zatrdil, da so z napovedanim bojkotom želeli zgolj opozoriti na izkoriščanje športnikov.

»Nikogar nismo želeli diskriminirati, ampak zgolj opozoriti na problem pokvarjenih športnih menedžerjev, ki izkoriščajo afriške atlete,« je danes dejal organizator dogodka Trieste Running Festival Carini. Organizatorji polmaratona v Trstu so v preteklih dneh napovedali, da afriških tekačev ne bodo povabili na tekmovanje, ki bo v tem mestu potekalo 5. maja. Kot razlog za tako odločitev so navedli »izkoriščanje« afriških športnikov.

»Borimo se proti neetičnemu ravnanju v športu. Afriške športnike se prepogosto obravnava brez dostojanstva, ki si ga zaslužijo,« je v petek dejal Carini. Njegove besede so sicer naletele na ostre kritike. Italijansko atletsko združenje je napovedalo preiskavo, italijanski levi politiki pa razpravo v parlamentu.

»Nismo rasisti. S provokacijo smo želeli sprožiti razpravo o etiki v športu in svoj cilj smo dosegli,« je kritikom odgovoril Carini.