Albanija ne najde izhoda iz globoke politične krize

Na lokalnih volitvah bodo v 35 od skupno 61 občin v županski volilni tekmi sodelovali le kandidati vladajoče koalicije.
Fotografija: Privrženci opozicije na protivladnih protestih izražajo zaskrbljenost tudi zaradi grožnje o ponovni uvedbi vizumov. FOTO: Florion Goga/Reuters
Odpri galerijo
Privrženci opozicije na protivladnih protestih izražajo zaskrbljenost tudi zaradi grožnje o ponovni uvedbi vizumov. FOTO: Florion Goga/Reuters

Ameriško veleposlaništvo v Tirani je svoje državljane pozvalo, naj se izogibajo volišč, Svet Evrope pa je zaradi nevarnih razmer odpovedal opazovalno misijo na nedeljskih lokalnih volitvah. Opozicija grozi z bojkotom, sprti državni vrh pa ne najde izhoda iz vse globlje politične krize.

Premier Edi Rama vztraja, da bodo volitve 30. junija, njegova Socialistična stranka pa je začela s postopkom za razrešitev predsednika države Ilirja Mete, ker je razveljavil razpis volitev in se zavzel za njihovo preložitev. Meta je razpisal lokalne volitve za 13. oktober, ker je ocenil, da se bo v nasprotnem primeru Albanija še bolj oddaljila od začetka pristopnih pogajanj z EU.


Politični samomor opozicije


Rama je obtožil Meto, da je postal voditelj opozicije, državna volilna komisija pa je zavrnila predsedniški dekret o odpovedi volitev. Kot je ocenila, gre za kršitev ustave in neveljaven administrativni akt. Po oceni Rame bo fronta proti Albaniji propadla, Metine grožnje s ponovno vzpostavitvijo vizumskega režima z EU, ki jo zahteva Amsterdam, pa je označil za neutemeljene. Meto je še obtožil, da ne opravlja funkcije šefa države, ker se je pridružil politični fronti proti volitvam in pravici.

Na številnih protivladnih protestih, ki jih je zaznamovalo nasilje, je združena albanska opozicija na čelu z Demokratsko stranko Lulzima Bashe, ki je vrnila poslanske mandate, zahtevala oblikovanje prehodne vlade in razpis izrednih parlamentarnih volitev. Rama je zavrnil tako zahteve opozicije kot tudi poziv Mete k dialogu z Basho. Po njegovem tudi ni nobene nevarnosti za konflikt, če ga ne bo izzvala opozicija, ki bo z bojkotom volitev naredila politični samomor.


Stalna varnostna grožnja


Veleposlaništvo ZDA v Tirani svetuje svojim državljanom, naj se izogibajo tudi objektom, kjer bodo preštevali glasove in v katerih bodo delovale občinske volilne komisije. Zaskrbljeni so zaradi nedavnega nasilja nad osebami, ki sodelujejo v volilnem procesu. Svet Evrope je odpovedal opazovalno misijo zaradi stalnih varnostnih groženj in nejasnosti pri organizaciji lokalnih volitev.

Vlada je odločena izpeljati volitve, čeprav bodo kar v 35 od skupno 61 občin v volilni tekmi za nove župane sodelovali le kandidati vladajoče koalicije na čelu s Socialistično stranko. Volitve bodo kljub bojkotu združene opozicije in napetosti v državi spremljali ameriški, italijanski in britanski opazovalci ter 150 opazovalcev Ovse. V Albaniji je 2,9 milijona volilnih upravičencev, večino dosedanjih volitev po uvedbi večstrankarskega sistema leta 1990 pa so zaznamovale nepravilnosti in prevare.

Preberite še:

Komentarji: