Amazon prihaja v New York in Washington

Tehnološki velikan je razkril, kje bo gradil deljeni glavni štab na vzhodni obali.
Fotografija: Nova štaba Amazona bosta New Yorku in predmestju Washingtona prinesla skupaj 50.000 dobro plačnih delovnih mest. Foto Reuters
Odpri galerijo
Nova štaba Amazona bosta New Yorku in predmestju Washingtona prinesla skupaj 50.000 dobro plačnih delovnih mest. Foto Reuters

New York – Dobro leto dni dolgo iskanje drugega glavnega štaba tehnološkega velikana Amazon je končano. Razpis, na katerem se je 238 ameriških mest dajalo, katero bo ponudilo več davčnih olajšav in drugih spodbud enemu najpremožnejših podjetij na planetu, se je končal z nekoliko presenetljivo delitvijo drugega štaba med New Yorkom in predmestjem prestolnice Washington.

Iz Amazona so sporočili, da bodo v gradnjo svojih središč na vzhodni obali ZDA vložili skupaj pet milijard dolarjev, v vsakem pa bodo zaposlili več kot 25.000 ljudi, s povprečno letno plačo več kot 150.000 dolarjev (okoli 134.000 evrov). Tolažilno nagrado je dobil tudi Nashville v Teksasu, kjer bo Amazon zgradil središče za odličnost z več kot 5000 delovnimi mesti.

Odločitev pomeni, da je New York utrdil svoj sloves tehnološkega središča na vzhodni obali, ki vse bolj tekmuje z znamenito Silicijevo dolino v bližini San Francisca na zahodni obali. Podobno severna Virginija upa, da bo s svojo privlačnostjo za podjetja postala eno od vrvečih ameriških tehnoloških središč. Za kako pomembno naložbo gre, je pokazal newyorški guverner Andrew Cuomo, ko je v šali dejal, da se je pripravljen preimenovati v »Amazona Cuoma«, če bo to pomagalo pri odločitvi.
 

Nagrade za prihod


Prihod tehnološkega velikana ne bo brezplačen, podjetje bo samo v New Yorku deležno za 1,5252 milijarde dolarjev finančnih spodbud, v washingtonskem predmestju Crystal City, ki naj bi se preimenoval v National Landing, jih bo deležno za 600 milijonov dolarjev. V Amazonu trdijo, da bodo to več kot nadomestili z okoli desetimi milijardami dolarjev dodatnih davčnih prihodkov za New York v prihodnjih dvajsetih letih. Okrožje Arlington, v katerem leži Crystal City, naj bi v tem času prejelo za 3,2 milijarde dolarjev dodatnih davščin. Odločitev Amazona, da se razširi v finančno in politično središče ZDA, prihaja v času, ko je vse bolj pogosta tarča politikov zaradi prevlade na različnih področjih gospodarstva.

Sedež Amazona v Seattlu. Foto: Lindsey Wasson/Reuters
Sedež Amazona v Seattlu. Foto: Lindsey Wasson/Reuters


Prebivalci obeh okolišev, kjer naj bi zrasla dodatna štaba podjetja iz Seattla – »lokalni podružnici«, kot ju je zbodla županja Seattla Jenny Durkan – novico sprejemajo z mešanimi občutki. Tako Long Island City, izbrana newyorška četrt, kot Crystal City se že zdaj soočata z visokimi cenami za najem stanovanj, prihod tisoče visoko plačanih uslužbencev Amazona pa bo le še povečal pritisk na cene nepremičnin in najemnin.
 

Revni sosedje


V New Yorku se poleg tega sprašujejo, kako bo videti soočenje tehnološkega velikana in prebivalcev socialnega naselja Queensbridge v neposredni bližini. V njem živi skoraj 6000 večinoma temnopoltih in latino stanovalcev, ki v povprečju prejemajo le 15.348 dolarjev na gospodinjstvo, precej pod uradno mejo revščine v ZDA. Amazon nima najboljšega slovesa družbeno občutljivega podjetja že iz Seattla, kjer je s svojim vplivom preprečil uveljavitev dodatnega davka za pomoč brezdomcem, čeprav je pripomogel k rasti najemnin, ki najrevnejše izrivajo iz domov.

Komentarji: