WHO: Število okuženih upada, a je prezgodaj trditi, da se bo ta trend nadaljeval

Z izjemo province Hubei je število okužb v drugih delih Kitajske relativno stabilno.

Objavljeno
17. februar 2020 07.42
Posodobljeno
17. februar 2020 19.04
Novi koronavirus je na Kitajskem zahteval že 1770 življenj, do sedaj pa so zabeležili več kot 70.500 okužb. FOTO: Aly Song/Reuters
S. S., Be. B.
S. S., Be. B.
Zadnji podatki o okuženih za koronavirusom kažejo na upad novih primerov okužb na Kitajskem, vendar so še vedno možni različni scenariji, so sporočili iz Svetovne zdravstvene organizacije (WHO). Generalni direktor WHO Tedros Adhanom Ghebreyesus je na konferenci v Ženevi dejal, da so preučili medicinsko poročilo, v katerem so analizirali 44.000 primerov covid-19, s čimer so dobili podrobnejšo sliko v starostno skupino okuženih, resnosti bolezni in stopnjo umrljivosti, navaja AFP.

Mike Ryan, vodja programov za nujne ukrepe svetovne zdravstvene organizacije je na vprašanje, ali je bil izbruh pandemičen, dejal: »Vprašanje je, če vidimo, da se je virus močno razširil izven Kitajske, česar pa ne opažamo«. WHO je tako opozorila pred prekrivalnim ukrepi zaradi izbruha koronavirusa, saj da je epidemija zunaj Kitajske prizadela le majhen delež prebivalstva.
WHO je še dejal, da je covid-19 s smrtno stopnjo približno dva odstotka »manj smrtonosen« kot drugi koronavirusi, kot sta močan akutni respiratorni sindrom (saes) ali sindrom dihanja na Bližnjem vzhodu (mers).

image
Zdravi potniki bodo ladjo Diamond Princess lahko zapustili 19. februarja. FOTO: Behrouz Mehri/AFP

 

O vrnitvi Slovencev se zunanje ministrstvo pogovarja tudi z drugimi članicami EU


Okoli 300 ameriških državljanov, ki so bili več tednov v karanteni na ladji Diamond Princess, je z dvema letaloma poletelo s tokijskega letališča proti domačim tlom, kjer pa jih čaka nova dvotedenska karantena. Zunanje ministrstvo je, kot navaja AFP, sporočilo, da je od teh okuženih z virusom 14 ljudi.

Okoli 40 Američanov, ki so se okužili z novim koronavirusom covid 19, pa se bo zdravilo v japonski bolnišnici. Ladja je v karanteni od 3. februarja, zasidrana je v japonskem pristanišču v Jokohami, na njej je okoli 3700 ljudi.

Kako je s Slovenci na ladji?
Med potniki je tudi ​nekaj Slovencev, ki pa ostajajo zdravi. Z ministrstva za zunanje zadeve so sporočili, da je veleposlaništvo v Tokiu je v stalnih stikih tako z japonskimi oblastmi kot slovenskimi državljani na ladji Diamond Princess. Med vikendom so od japonskih oblasti pridobili podatke o možnosti čimprejšnje vrnitve slovenskih državljanov v Slovenijo. Karantena naj bi po informacijah japonskih oblasti predvidoma trajala do 19. oziroma 21. februarja. Zdravi potniki bodo ladjo lahko zapustili od 19. februarja dalje, pred odhodom bodo morali opraviti še zdravniški pregled, kjer bodo dobili potrdilo o negativnem testu. Veleposlaništvo in konzularna služba sta že v stikih z agencijo, ki je organizirala potovanje, da čimprej uredi vrnitev potnikov v Slovenijo, so sporočili z ministrstva za zunanje zadeve. O možnostih vrnitve slovenskih potnikov v Evropo so v pogovorih tudi z nekaterimi državami EU, ki imajo svoje državljane na ladji in preučujejo možnosti za čimprejšnjo vrnitev državljanov v Evropo.
Ladjo so ustavili, potem ko so v Hongkongu ugotovili, da je moški, ki se je izkrcal, okužen z virusom.

Japonsko ministrstvo za zdravje je danes sporočilo, da so potrdili okužbo z virusom covid 19 še pri 99 osebah. Skupno je na ladji tako okuženih kar 454 oseb. 

Šef evroskupine koronavirusu pripisuje le kratkoročne vplive na gospodarstvo


Vpliv koronavirusa na evropsko gospodarstvo bo kratkoročen, je ocenil predsednik evroskupine in portugalski finančni minister Mario Centeno. Kot je poudaril, je lahko velik vpliv virusa na Kitajsko gospodarstvo nedvomno razlog za skrb, a bolj dolgoročni obeti za rast v območju evra za zdaj ostajajo dobri. Italijanski finančni minister Roberto Gualtieri je bil pri ocenah vpliva previdnejši in je poudaril, da je za ocenjevanje še prezgodaj. Evropska komisija je napoved letošnje rasti gospodarstva v območju z evrom ohranila pri 1,2 odstotka, a opozorila, da bi lahko koronavirus rast zmanjšal.
Čarterske polete za svoje državljane so pripravile tudi Izrael, Hongkong in Kanada. Na evakuacijo 209 državljanov se pripravlja tudi Avstralija. Namestili jih bodo v mestu Darwin, kjer bodo 14 dni karanteno.

image
Ameriški državljani, ki so želeli, so lahko zapustili ladjo Diamnond Princess. FOTO: Philip in Gay Courter / Reuters


Nekaj Američanov, kot navajajo tuji mediji, se ni želelo evakuirati, ampak bodo počakali, da se obdobje karantene izteče. To bo 19. februarja. Kot povzema BBC, je potnik Matt Smith dejal, da ne želi biti na avtobusu, ki bi jih popeljal do letala, z morebitnimi okuženimi osebami.

Japonska je medtem potnikom razdelila 2000 mobilnih telefonov, na katerih je delujoča aplikacija z vsemi znanimi informacijami o virusu.

image
Diamond Princess FOTO: Behrouz Mehri/AFP

 

Kako je na Kitajskem, kjer je žarišče izbruha?


Še vedno je največ novih okužb in smrti zaradi virusa v mestu Wuhan v provinci Hubei, kjer se je virus tudi prvič pojavil. Po celotni Kitajski je sicer okuženih okoli 70.500 ljudi, samo v Hubeiju je okuženih po podatkih oblasti 58.182 oseb. Umrlo je 1.771 ljudi, samo danes je Kitajska zabeležila dva tisoč novih primerov okuženih, med njimi največ prav v Wuhanu.

Mestne oblasti so okoli 60 milijonom ljudem v provinci svetovale, naj ostanejo doma. Samo ena oseba v gospodinjstvu bo lahko na tri dni zapustila stavbo, da gre po nakupih. Večina podjetij je zaprtih, razen farmacevtskih, hoteli, trgovine s hrano in lekarne.

V Pekingu pa so medtem za vse, ki se bodo s potovanja vrnili v mesto, odredili 14-dnevno karanteno, sicer jih čaka kazen. Kitajska banka pa bo dezinficirala bankovce.

Sicer iz Kitajske prihajajo vzpodbudne novice, da je manj obolelih, ki so v kritične stanju in da se že vidijo pozitivni učinki ukrepov.
 

Poziv k darovanju krvi


Kitajske zdravstvene oblasti so  pozvale bolnike, ki so ozdraveli po okužbi s koronavirusom, naj darujejo kri, tako da bi lahko z njihovo krvno plazmo zdravili tiste, ki so zaradi virusa kritično bolni, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Krvna plazma bolnikov, ki so ozdraveli po pljučnici zaradi novega koronavirusa, vsebuje protitelesa, ki bi lahko pripomogla k zmanjšanju števila virusov pri kritično bolnih, so pojasnili na kitajski komisiji za javno zdravje. Vsi darovalci krvi bodo morali opraviti testiranje, s katerim bodo preverili, da nimajo virusa, je ob tem dejal primarij pekinškega kliničnega centra Wang Guigiang, povzema STA.