Ameriška študenta zabodla priljubljenega karabinjerja: Salvini »upa« na dosmrtno ječo

Primer bo najbrž znova odprl zanimanje za umor Meredith Kercher. Za ta zločin je bila obsojena študentka Amanda Knox, a nato oproščena. 
Fotografija: Mladeniča sta bila sošolca, živela sta v mirni soseski severno od San Francisca. FOTO: Italijanski karabinjerji
Odpri galerijo
Mladeniča sta bila sošolca, živela sta v mirni soseski severno od San Francisca. FOTO: Italijanski karabinjerji

Italijanski kriminalisti so več ur zasliševali dva ameriška najstnika, ki veljata za glavna osumljenca umora mladega karabinjerja. Osemnajstletni Gabriel Christian Natale-Hjorth in leto dni starejši Finnegan Lee Elder iz San Francisca sta zločin priznala. Maria Cerciella Rego sta osemkrat zabodla in ga nato pustila izkrvaveti na ulici sredi Rima. 

V Italiji sta bila na počitnicah, domov sta se nameravala vrniti v petek. Kot kaže se v ZDA še dolgo ne bosta vrnila. Elder je v priporu namreč priznal, da je petintridesetletnega karabinjerja, ki se je po medenih tednih komaj vrnil v službo, osemkrat zabodel. Policist naj bi s partnerjem okrog tretje ure zjutraj Američana presenetil med kupovanjem droge in izsiljevanjem.  Natale-Hjorth je drugega policista večkrat udaril v obraz. Zakaj se karabinjerja nista branila in uporabila orožja, ni znano. Po italijanskem zakonu tudi tistemu, ki sodeluje pri umoru, čeprav žrtvi ni zadal smrtnega udarca, grozi obtožnica za umor. 

Cerciello Rega je bil v Rimu izjemno priljubljen. Veliko se je ukvarjal s prostovoljnim delom, pomagal brezdomcem in skrbel, da so bile rimske ulice varne. Njegove fotografije s poroke so bile včeraj na naslovnicah številnih italijanskih časopisov. Ljudje so na mesto, kjer je izkrvavel, prinesli ogromno sveč in rož. 

»Upam, da morilec našega karabinjerja nikoli več ne bo prišel iz ječe. Hkrati bi rad spomnil vse, da v ZDA morilcem grozi smrtna kazen,« je tvitnil italijanski notranji minister Matteo Salvini. Italija, tako kot tudi ne druge evropske države, nima smrtne kazni.

Primer bo tako zagotovo znova zbudil zanimanje za drug zločin. FOTO: Vincenzo Pinto/Afp
Primer bo tako zagotovo znova zbudil zanimanje za drug zločin. FOTO: Vincenzo Pinto/Afp


Osumljenca bosta do zaključka preiskave ostala v priporu, saj obstaja nevarnost, da bi pobegnila. Elderjev odvetnik Francesco Codini je na vprašanje, kako se počuti njegov klient, odgovoril na kratko: »Izžeto.« Odvetnik drugega osumljenca z novinarji ni želel govoriti.

Mladeniča sta bila sošolca, živela sta v mirni soseski severno od San Francisca, ki je znana po visoki stopnji varnosti in uglednih šolah. »Pretreseni smo nad tem, kar se je zgodilo. S sinom nam še niso dovolili govoriti,« sta dejala Elderjeva starša. Hkrati so izrazili sožalje sorodnikom ubitega policista. Ko so novinarji agencije AP pozvonili pri hiši Natale-Hjortha in prosili, če lahko govorijo z njegovo mamo, se je menda mlajši fant zadrl: »Ne!« in jim pred nosom zaloputnil vrata.

Med preiskavo se je izkazalo, da je par ukradel drogo nekemu rimskemu prekupčevalcu z mamili. Od njega sta namreč želela kupiti kokain, a jima je prodal nekaj drugega. Zato sta mu ukradla nahrbtnik ter ga potem izsiljevala. Zamenjala bi ga za gotovino in kokain. Prekupčevalec je italijanskim preiskovalcem obljubil sodelovanje, če ne bodo razkrili njegove identitete. 

Osumljenca so uspeli hitro identificirati s pomočjo nadzornih kamer in prič, ki so bile tedaj na ulici. Ko so preiskali njuno hotelsko sobo, so v luknji pod stropom odkrili dolg nož ter oblačila, ki sta jih nosila tisti večer. Ko so ju med zasliševanjem postavili pred dejstvo ter jima predočili dokaze, sta se zlomila in priznala zločin.

Med preiskavo se je izkazalo, da je par ukradel drogo nekemu rimskemu prekupčevalcu z mamili. FOTO: Vincenzo Pinto/Afp
Med preiskavo se je izkazalo, da je par ukradel drogo nekemu rimskemu prekupčevalcu z mamili. FOTO: Vincenzo Pinto/Afp


Primer bo tako zagotovo znova zbudil zanimanje za drug zločin, v katerega je bila prav tako vpletena ameriška študentka. Amano Knox so leta 2007 v Perugii obtožili, da je zabodla sostanovalko, Britanko Meredith Kercher. Na sodišču je bila obsojena, a nato kmalu oproščena zločina. Takrat so se italijanski mediji precej ukvarjali z Knoxovo, ki naj bi se obnašala hladno in je usoda Kercherjeve sploh ni pretirano ganila.

Zdaj je žrtev mlad italijanski policist, medtem ko Salvinijeva desno usmerjena stranka pridobiva na priljubljenosti in za vse, kar je narobe v Italiji, krivi tujce. Primer bo tako še vroč. »Junak Italije, pravica za Maria« se glasi zgolj eno od sporočil, ki so jih po Rimu raztresli »zaskrbljeni meščani«.

Komentarji: