Ameriška vlada delno blokirana vsaj do božiča

Dobra četrtina ameriških vladnih agencij od sobote nima zagotovljenega financiranja, med drugim tudi Nasa in ministrstvo za domovinsko varnost.
Fotografija: To je že tretja letošnja blokada ameriške vlade. FOTO: J. Scott Applewhite/Ap
Odpri galerijo
To je že tretja letošnja blokada ameriške vlade. FOTO: J. Scott Applewhite/Ap

Kljub temu, da je pred dnevi v medijih zaokrožila novica, da Bela hiša v pogajanjih o financiranju ne bo vztrajala pri gradnji zidu, si je ameriški predsednik premislil ter ni popustil pred odločnim »ne« demokratov. Delna blokada delovanja ameriške vlade, ki se je pričela že v soboto, naj bi tako vzdržala vsaj še do božiča, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Do okrnitve delovanja je prišlo zaradi zavrnitve podpisa dogovora o financiranju posameznih agencij vlade.

Prvi mož ZDA Donald Trump je podpis zavrnil, saj kongres ni potrdil njegove zahteve po petih milijardah dolarjev za gradnjo zidu na mehiški meji. Zaradi delne blokade so posamezne vladne agencije v soboto zjutraj, ob polnoči po lokalnem času, ostale brez financiranja ter prenehale opravljati svoje dolžnosti. To je drugače že tretja blokada ameriške vlade letos. Ameriški predsednik je medtem tvitnil, da bo zaradi delne blokade preklical svojo tradicionalno potovanje na Florido ter bo za praznike ostal v Washingtonu. 



»Sem v Beli hiši in trdno delam,« je še zapisal na svojem družbenem omrežju ter dodal, da se z demokrati še vedno usklajujejo glede varovanja meja. 

Devet vladnih agencij z več sto tisoč zaposlenimi je tako primoranih bodisi oditi na dopust ali delati brez plačila. Trump sicer vztraja pri zahtevi, da v zakon o nadaljevanju proračunskega financiranja vključijo tudi sredstva za gradnjo zidu na meji z Mehiko. 

Kljub obljubam Trump ne popušča ter želi izsiliti sredstva za gradnjo zidu na južni meji. FOTO: Carolyn Kaster/Ap
Kljub obljubam Trump ne popušča ter želi izsiliti sredstva za gradnjo zidu na južni meji. FOTO: Carolyn Kaster/Ap


Predstavniški dom in senat sta se v soboto sicer znova sestala, a napredka ni bilo. Kot poroča AFP naj bi tako z glasovanjem in usklajevanjem nadaljevali šele v torek. Posledice negotovosti delovanja vladne administracije je konec tedna občutila tudi ameriška borza, saj so v petek indeksi na Wall Streetu končali na najnižji stopnji zadnjega desetletja. 

Med vladnimi agencijami, ki nimajo zagotovljenega financiranja, so vesoljska agencija Nasa, ministrstvo za domovinsko varnost, pravosodno ministrstvo in kmetijska vladna agencija. Negotovost glede financiranja pa je tudi v prestolnici povzročila kaotično atmosfero, saj številne znamenitosti in nacionalni parki niso obratovali. Guverner New Yorka je drugače zagotovil financiranje, ki omogoča vsaj nadaljnje obiske Kipa svobode in otoka Ellis, še poroča AFP.

Preberite še:

Komentarji: