Ameriški admiral Trumpa pozval k odstopu

Upokojeni admiral, ki je vodil operacijo usmrtitve Osame bin Ladna, je dejal, da je od predsednikovega odstopa odvisna usoda ZDA.
Fotografija: McRavenove kritike ne bi mogle priti v slabšem času za Trumpa. FOTO: Mike Segar/Reuters
Odpri galerijo
McRavenove kritike ne bi mogle priti v slabšem času za Trumpa. FOTO: Mike Segar/Reuters

»Nismo najmočnejši narod na svetu zaradi letalonosilk ali gospodarstva. Močni smo zaradi idealov svobode in enakosti za vse ter zato, ker se zav­zemamo za šibke. Toda če se bomo odrekli tem vrednotam, dolžnostim in časti, kaj se bo zgodilo milijonom Kurdov, Iračanov, Afganistancev, pripadnikov manjšine Rohinga, Sudancev in vseh drugih, ki živijo pod jarmom tiranije?« je v uvodniku za časnik New York Times zapisal William H. ­McRaven.

Nekdanji poveljnik poveljstva združenih specialnih operacij ZDA, ki je vodil tudi operacijo Neptunovo kopje, v kateri so pripadniki posebnih sil usmrtili Osamo bin Ladna, je napisal, da hoče predsednik Trump uničiti državo tudi od znotraj. »Spodkopal je obveščevalne in varnostne službe, ministrstvo za pravosodje in ministrstvo za zunanje zadeve. Medije je označil za sovražnike ljudstva. Nekaj vam bom zaupal ... boril sem se proti sovražniku. Toda to gotovo ni ameriški tisk.«


Pustil na cedilu kurdske zaveznike


McRaven je očital Trumpu, da je pustil na cedilu kurdske zaveznike, saj je predsednik s tem, ko je ukazal umik ameriških čet s severa Sirije, omogočil turško invazijo. »Če so naše obljube brez pomena, ali nam bodo zavezniki še kdaj verjeli? Če ne spoštujemo idealov, zakaj bi se mladi moški in ženske sploh pridružili vojski?« je zapisal triinšestdesetletni admiral.

McRavenove kritike ne bi mogle priti v slabšem času za Trumpa. Predsedniku grozi ustavna obtožba zaradi pritiskov na ukrajinskega predsednika Volodimirja Zelenskega, naj preišče delovanje nekdanjega demokratskega podpredsednika Joeja Bidna in njegovega sina Hunterja v tej državi. »Če Trump ni dorasel položaju predsednika ZDA, je bolje, da odstopi ... Od tega je odvisna usoda naše države,« je zapisal admiral.

Komentarji: