Ameriški kongres hoče videti elektronsko dopisovanje tehnoloških velikanov

Jeff Bezos, Mark Zuckerberg, Tim Cook in Larry Page tarča pravosodnega odbora predstavniškega doma

Objavljeno
14. september 2019 13.03
Posodobljeno
14. september 2019 13.24
Predsedujoči vplivnega pravosodnega odbora ameriškega predstavnišjkega doma demokrat Jerrold Nadler. FOTO: Jonathan Ernst Reuters
New York – Pravosodni odbor ameriškega predstavniškega doma je odprl novo poglavje v protikartelni preiskavi ameriških in svetovnih tehnoloških gigantov. Vrhovi podjetij Google, Amazon, Facebook in Apple bodo morali do sredine oktobra predati elektronsko dopisovanje in številne druge dokumente.

Odbor predstavniškega doma pod vodstvom demokrata Jerrolda Nadlerja, zapriseženega nasprotnika republikanskega voditelja Donalda Trumpa, je v minulih dneh naslovnice časopisov polnil s strankarsko pristranim iskanjem dokazov za morebitno predsednikovo razrešitev, sprejeto z izključno demokratskimi glasovi. Ko gre za tehnološke velikane iz Silicijeve doline in Seattla pa se za dvig že obstoječe preiskave na novo raven zavzemajo tudi nekateri republikanski kongresniki.
image
REUTERS Mark Zuckerberg. FOTO:Stephen Lam Reuters


Po Nadlerjevih besedah je vse več dokazov, da si je peščica korporacij privzela nesorazmerno velik del spletnega trgovanja in komunikacij. V elektronski korespondenci Amazonovega Jeffa Bezosa, Facebookova Marka Zuckerberga, Applovega Tima Cooka ter Googlovega (Alphabetovega) Larryja Pagea bodo kongresni preiskovalci iskali dokaze o zatiranju konkurence, podjetja bodo morala predložiti tudi finančne in druge dokumente.
image
Jeff Bezos. FOTO:Katherine Taylor Reuters


​Poznavalci pričakujejo tožbe in dolgotrajna pogajanja, kongresna preiskava sumov kartelnega dogovarjanja pa se pridružuje tistim, ki jih proti Googleu že vodi ameriško pravosodno ministrstvo ter proti Facebooku Zvezna trgovinska komisija (FTC). O ukrepanju razmišljajo nekateri državni tožilci, Facebook, Google in drugi pa so tudi na stalni tapeti evropskih regulatorjev konkurence.