Ameriški nogomet je pokleknil pred Trumpom

Moštva lige NFL bodo kaznovana, če bodo njihovi igralci protestirali med himno
Fotografija: Odločitev naj bi bila nekakšen kompromis, saj so lastniki dopustili možnost, da igralci med izvajanjem himne ostanejo v garderobi. FOTO: Timothy A. Clary/AFP
Odpri galerijo
Odločitev naj bi bila nekakšen kompromis, saj so lastniki dopustili možnost, da igralci med izvajanjem himne ostanejo v garderobi. FOTO: Timothy A. Clary/AFP

Lastniki moštev ameriškega nogometa so včeraj sklenili, da bodo kaznovali moštva, če bodo igralci med izvajanjem himne pokleknili v znamenje protesta proti odnosom do temnopoltih v ZDA. Kritiki so nemudoma oznanili, da so lastniki popustili napadom Donalda Trumpa.
 
Odločitev je menda nekakšen kompromis, saj so lastniki dopustili možnost, da igralci med izvajanjem himne ostanejo v garderobi, z njim pa so se želeli otresti spornega pojava, ki že dve leti pretresa najbolj priljubljen ameriški šport. Vir težav je Colin Kaepernick, nekdanji podajalec moštva 49ers iz San Francisca, ki sta ga razvrala policijsko nasilje nad manjšinam in njihova neenakost, zato je med himno pokleknil na eno koleno. Kaepernick je v zahvalo ostal brez moštva, čeprav ligi primanjkuje dobrih podajalcev, toda njegov vzgled se je širil med mnogimi (temnopoltimi) igralci, kar je povzročalo nejevoljo nekaterih (predvsem belih podeželskih) gledalcev. Trump pa je brž pograbil priložnost in ravnanje razglasil za nedomoljubno, kar naj bi pripomoglo k zmanjševanju gledanosti tekem.

Trump je odločitev lastnikov NFL pričakovano pozdravil in med snemanjem oddaje Fox & Friends dejal, da so »storili pravo stvar«, poroča francoska tiskovna agencija AFP. »Med državno himno moraš stati ponosno ali pa ne bi smel igrati. Ne bi smel biti tam. Mogoče sploh ne bi smel biti v državi,« je še dejal.
 
Vodja lige NFL Roger Goodel je poskušal pomiriti strasti in je dejal, da bo novo pravilo pozornost znova usmerilo na igro ter na »izjemne atlete, ki sodelujejo v njej, in navijače, ki v njej uživajo«. Toda če je vrh NFL upal, da bodo tako umirili dveletno razpravo, so dosegli ravno nasprotno. Združenje igralcev je le nekaj minut po objavi lastnikov sporočilo, da jih nihče ni vprašal za mnenje o novih pravili in vrh lige obtožilo hinavščine. Malcolm Jenkins, obrambni igralec moštva Orli iz Filadelfije, ki velja za neuradnega vodja skupine družbeno ozaveščenih igralcev, znane kot Koalicija igralcev, je dejal, da jih liga poskuša utišati. »Lastniki so spodnesli ustavne pravice igralcev, da izrazijo svoje mnenje in svoj položaj izrabijo za opozarjanje na družbeno nepravičnost, kot sta rasna neenakost,« je dejal in poudaril, da dušenje različnih mnenj škoduje celotni družbi.
 
Trump je s svojim izjemnim darom za sejanje razdora začutil prikrit nemir mnogih belih Američanov ob prvem temnopoltem predsedniku države, zato je hitro izrabil tudi protest igralcev. Septembra lani je svojo belo volilno bazo podžigal z besedami, da bi morali lastniki moštev »vse pasje sinove«, ki po njegovem ne spoštujejo zastave, nagnati z igrišča in odpustiti. To je sprožilo srd na obeh straneh, saj je še več igralcev začelo poklekati, še več (belih) konservativnih Američanov pa je grozilo, da bodo bojkotirali šport. Mnogo komentatorjev meni, da so lastniki pokleknili pred predsednikom države. A ne vsi, predsednik Jetsov iz New Jersyja Christopher Johnson je včeraj dejal, da lahko njihovi igralci protestirajo ne samo brez strahu, da bi jih moštvo kaznovalo, ampak da bodo plačali kazen, ki bi jo izreklo vodstvo lige.

Komentarji: