Ameriški podpredsenik na obisku v Iraku

Po navedbah iraške vlade je Mike Pence obiskal ameriške enote v oporišču na zahodu države.
Fotografija: Ameriški podpredsednik Mike Pence se je na današnjem obisku v Iraku sestal s predsednikom iraškega Kurdistana Nechirvanom Barzanijem. FOTO: AFP
Odpri galerijo
Ameriški podpredsednik Mike Pence se je na današnjem obisku v Iraku sestal s predsednikom iraškega Kurdistana Nechirvanom Barzanijem. FOTO: AFP

Ameriški podpredsednik Mike Pence je na prvem obisku v Iraku obiskal ameriške vojake in z iraškim premierjem Adelom Abdelom Mahdijem po telefonu govoril o razmerah v državi, ki jo pretresajo množični protesti. Nasilje, ki jih spremlja, je doslej zahtevalo več kot 350 življenj.

Pence je v Bagdad prispel danes. Po navedbah iraške vlade je obiskal ameriške enote v oporišču Ain al Asad na zahodu Iraka, ki sodelujejo v mednarodni koaliciji proti skrajni skupini Islamska država (ZDA imajo v državi okoli 5200 pripadnikov oboroženih sil). V Erbilu se je sestal predsednikom iraškega Kurdistana Nechirvanom Barzanijem.

Do obiska ameriškega podpredsednika prihaja v času množičnih protivladnih demonstracij v Iraku. Te so se začele oktobra, ko so protestniki vlado pozvali k odstopu ter zahtevali razpustitev parlamenta in spremembe političnega sistema. Podpredsednik ZDA se je na nenapovedan obisk Iraka odpravil skoraj leto dni za predsednikom Donaldom Trumpom. Z lanskim obiskom je Trump pritegnil številne kritike, saj se, enako kot za njim Pence, ni sestal z iraškim političnim vrhom. Prav tako se je le bežno sešel z ameriškimi vojaki.

Preberite še:

Komentarji: