Ameriški predstavniški dom obsodil izjave predsednika Trumpa

V Trumpovem sporu s »progresivnimi« kongresnicami ponovne zahteve za glasovanje o njegovi razrešitvi.
Fotografija: Ameriški predsednik Donald Trump. FOTO: Nicholas Kamm/AFP
Odpri galerijo
Ameriški predsednik Donald Trump. FOTO: Nicholas Kamm/AFP

New York – Ameriški predstavniški dom je sinoči obsodil rasistične izjave predsednika Donalda Trumpa, usmerjene proti zakonodajalkam iz ameriških rasnih manjšin. Predstavnicam Ilhan Omar, Alexandri Ocasio-Cortez, Rashidi Tlaib in Ayanni Pressley je Trump v svojih tvitih sporočal, naj se vrnejo v »svoje« skorumpirane države in tamkajšnje voditelje učijo vladanja, očital pa jim je tudi antisemitske in protiameriške nagibe.
Štiri demokratske upornice. FOTO:Alex Wroblewski/AFP
Štiri demokratske upornice. FOTO:Alex Wroblewski/AFP


Trump zatrjuje, da v njem ni niti kančka rasizma, demokratska večina v predstavniškem domu pa misli drugače. Za resolucijo z naslovom »Obsodba rasističnih pripomb predsednika Trumpa, usmerjenih proti članom kongresa«, ki Trumpu očita legitimiziranje ter povečevanje strahu in sovraštva do novih Američanov ter temnopoltih, so glasovali tudi štirje republikanski kongresniki ter Justin Amash, ki je pred kratkim iz predsednikove stranke prestopil med neodvisne.

Teksaški predstavnik Al Green je zahteval tudi glasovanje o razrešitvi Donalda Trumpa, ki je po njegovem povzročil takšno škodo ameriški družbi, da ni primeren za predsedniški položaj. Po sklepu vodstva predstavniškega doma bodo o tej resoluciji odločali »ob primernem času«, kar predsednici Nancy Pelosi in drugim daje nekaj manevrskega prostora. V nasprotju s »progresivnimi« članicami in člani stranke najvišje demokratsko vodstvo vsaj doslej še ni presojalo, da bi jim pri tem lahko uspelo. Green je glasovanje o razrešitvi Trumpa neuspešno zahteval že leta 2017, nedavni predsednikovi tviti pa so razjezili tudi mnoge druge.
Predsednica predstavniškega doma Nancy Pelosi. FOTO:Pete Marovich/AFP
Predsednica predstavniškega doma Nancy Pelosi. FOTO:Pete Marovich/AFP

Predsednikove besede je za rasistične označila tudi Pelosijeva, napadene predstavnice pa za sestre, pa čeprav je še pred kratkim nasprotovala njihovemu razumevanju migrantske politike in je Ocasio-Cortezova tudi njej očitala »izpostavljanje temnopoltih žensk«. Republikanec Doug Collins je od predsednice predstavniškega doma zahteval, naj se o Trumpu izrazi drugače, saj uradna pravila predstavniškega doma prepovedujejo osebne napade, neuradna pa še posebej rasistične obtožbe na predsednikov račun. Ko kalifornijska demokratka tega ni hotela narediti, je republikanec zahteval izbris njenih besed iz zapisnika, začasno predsedujoči Emanuel Cleaver pa se je pritožil nad ravnanjem obeh strani ter zapustil svoj sedež, česar na Capitol Hillu ne pomnijo. Vodenje razprave je potem prevzel demokratski prvak v predstavniškem domu Steny Hoyer, ki je presodil, da obtoževanje predsednika rasističnega obnašanja ne ustreza standardom predstavniškega doma. Pelosijeva po teh besedah ne bi smela več govoriti do konca dneva, a ji je demokratska večina to kljub vsemu dovolila.
Demokratska predstavnica Ilhan Omar se spušča po stopnicah s Capitol Hilla. FOTO: Andrew Caballero-reynolds/AFP
Demokratska predstavnica Ilhan Omar se spušča po stopnicah s Capitol Hilla. FOTO: Andrew Caballero-reynolds/AFP


Za voditelja republikanske manjšine v predstavniškem domu Kevina McCarthyja je bila sreda žalosten dan, o katerem bodo še pisali zgodovinarji, saj so bila prelomljena pravila reda in dostojnosti, temnopolti demokrat John Lewis, ki se je za človekove pravice boril skupaj z Martinom Luthrom Kingom in je bil za to brutalno pretepen, pa je dejal: »Poznam rasizem, ko ga vidim, poznam rasizem, ko ga čutim, in na najvišjem nivoju vlade ni prostora za rasizem.« Predsednik Trump nasprotno prepričuje, da njegovi tviti niso bili rasistični, da nima ene same rasistične kosti v svojem telesu, demokrate pa opozarja pred posledicami postavljanja na stran štirih kongresnic, ki naj bi na raziskavah javnega mnenja pridobivale le osem odstotkov za Omarjevo do 21 odstotkov za Ocasio-Cortezovo. Tem zdaj priporoča, naj »našo državo« ljubijo, in ne sovražijo.
 
 

Preberite še:

Komentarji: