Angela Merkel ne bi preživela še ene krize

Krščanskodemokratska unija noče, da bi jo presenetila še kakšna vladna kriza.
Fotografija: Annegret Kramp-Karrenbauer bi v morebitni novi politični krizi lažje sestavila vlado kot njena politična mentorica Angela Merkel. FOTO: Reuters
Odpri galerijo
Annegret Kramp-Karrenbauer bi v morebitni novi politični krizi lažje sestavila vlado kot njena politična mentorica Angela Merkel. FOTO: Reuters

Kanclerka je včeraj odgovarjala na vprašanja poslancev bundestaga. Veliko je bilo ostrih, nihče pa ni vprašal, kako dolgo bo Angela Merkel ostala v kanclerski palači. Po imenovanju Annegret Kramp-Karrenbauer se namreč v berlinskih kuloarjih širijo govorice, da se bo nekdanja premierka Posarja preselila tudi tja.

Šestindvajset vprašanj in štirinajst podvprašanj v 73 minutah že drugega izpraševanja kanclerke, kot po novem predvideva koalicijska pogodba, se je dotaknilo vseh mogočih tem, od brexita do prepovedi vožnje dizelskih vozil, nihče pa ni vprašal o tistem, o čemer se po odstopu Angele Merkel s položaja predsednice CDU najbolj vroče šepeta v berlinskih političnih kuloarjih: bo Annegret Kramp-Karrenbauer, ki je prevzela hišo Konrada Adenauerja, Angelo Merkel zamenjala tudi v kanclerski palači?


Pot na vrh


Po navadi dobro obveščen časopis Bild AKK, kot kličejo novo prvakinjo Krščanskodemokratske stranke, prevaja z »Annegret Kann Kanzler«, v prostem prevodu: Annegret zna biti kanclerka. Skrivni načrt naj bi CDU pripravil na morebitno ponovno politično krizo v državi, ki bi jo že zdaj oslabljena Angela Merkel težko politično preživela. Kot povod omenjajo slabe rezultate koalicijskih partnerjev na evropskih volitvah, ki bi lahko presegli mejo socialdemokratske politične bolečine. Zaradi katastrofalnih volilnih rezultatov in še slabših v javnomnenjskih raziskavah je SPD na robu živčnega zloma, na polovici sedanjega mandata pa so v vsakem primeru napovedali premislek, ali se jim sodelovanje v vladi izplača. Težko je pričakovati, da bo prihodnjo jesen odgovor drugačen kot zdaj.

Po Bildovih informacijah naj bi se v tem primeru predsednik Frank-Walter Steinmeier strinjal z manjšinsko vlado CDU/CSU, kar bi bilo nujno, da bi se izognili novim volitvam. Druga možnost bi bila ponovna pogajanja o »jamajški« koaliciji med konservativci, zelenimi in FDP, ki si je tudi v drugem poskusu ni mogoče predstavljati z Angelo Merkel na kanclerskem položaju. Liberalni voditelj Christian Lindner je že večkrat jasno izrazil nasprotovanje vzhodnonemški znanstvenici, AKK pa ne nasprotuje tako žolčno. V Bildu so navedli, da naj bi bila na tak scenarij pripravljena tudi sedanja kanclerka, ki bo menda prepustila položaj najpozneje spomladi 2020. Po teh informacijah bi rada pomagala novi voditeljici, da bi se na prihodnje parlamentarne volitve odpravila s kanclerskim bonusom.

Čas Angele Merkel na položaju kanclerke se nedvomno izteka. FOTO: Fabian Bimmer/Reuters
Čas Angele Merkel na položaju kanclerke se nedvomno izteka. FOTO: Fabian Bimmer/Reuters


Težavno pozicioniranje


Annegret Kramp-Karrenbauer mora strankarskim kolegom najprej dokazati, da res ni »mini Merkel«, kot so ji mnogi očitali. Razočarani privrženci njenega nasprotnika Friedricha Merza hočejo dokaze, da bo pri socialnih in gospodarskih vprašanjih bolj konservativna od dosedanje kanclerke, po drugi strani pa se najbrž ne bo hotela pomakniti preveč na desno že zato, ker je Angela Merkel s sredinsko usmeritvijo vendarle dobivala zvezne volitve. Prve javnomnenjske raziskave po izvolitvi AKK za predsednico so CDU pokazale povečanje priljubljenosti, a je za prihodnje leto napovedanih več težavnih deželnih volitev, na katerih bodo merili tudi delo nove voditeljice.

Političarka, ki se rada pohvali z zmagami na deželnih volitvah domačega Posarja, se mora braniti očitkov zaradi visoke zadolženosti svoje dežele, čeprav je poskusila svoj konservativni sloves okrepiti z izborom Paula Ziemiaka za generalnega sekretarja CDU. Dosedanji voditelj krščanskodemokratskega podmladka ni skrival, da v Hamburgu ni volil svoje nove vodje, ampak enega od njenih konservativnejših nasprotnikov.

Preberite še:

Komentarji: