Aretacija separatista

Aretirali so nekdanjega vodjo Škotske nacionalne stranke Alexa Salmonda.

Objavljeno
25. januar 2019 11.55
Posodobljeno
25. januar 2019 12.03
Alexa Salmonda sta nekdanji sodelavki obtožili spolnega nadlegovanja v obdobju, ko je bil še predsednik škotske vlade. FOTO: Henry Nicholls/Reuters
V sredo zvečer je škotska policija aretirala štiriinšestdesetletnega nekdanjega škotskega premiera in pobudnika neuspešnega referenduma o neodvisnosti Škotske Alexa Salmonda.
 
Po poročanju BBC za zdaj ni znano, česa je osumljen, že od lanske jeseni pa po preiskavi škotske vlade v zvezi s pritožbami glede spolnega nadlegovanja preiskavo nadaljuje tudi policija.
 
Salmonda, ki je Škotsko nacionalno stranko (SNP) vodil dobri dve desetletji, škotsko vlado pa med letoma 2007 in 2014, sta lansko jesen nekdanji sodelavki obtožili spolnega nadlegovanja v obdobju, ko je bil še predsednik vlade, vendar je njune očitke zavrnil in vztrajal pri svoji nedolžnosti.
 
Premierka Nicola Sturgeon, ki je Salmonda nasledila po tistem, ko je zaradi neuspeha referenduma odstopil, je lani vztrajala, da bo vlada kljub nasprotovanju njenega prijatelja in političnega mentorja obtožbe preiskala in ugotovitve posredovala policiji.
 
Kljub neuspehu referenduma in izstopu iz škotskega parlamenta je Salmond ostal pomembna politična figura v škotski in britanski politiki, svojo oddajo ima tudi na ruski televizijski postaji RT, ravno pred dnevi pa je premierko pozval k novemu referendumu, češ da pomenijo težave Westminstra z brexitom odlično priložnost za Škotsko: »Nicola naj vso energijo posveti neodvisnosti, nikdar ne bomo imeli boljših možnosti.«