Aretacije na Hrvaškem – ob predsedniku uprave Hrvaških gozdov aretirana sekretarka ministrstva za javno upravo

Krunoslava Jakupčića in Josipo Rimac so aretirali zaradi domnevnega gospodarskega kriminala. Oba sta člana HDZ.
Fotografija: Neuradno hrvaški policisti in Uskok v zvezi s Hrvaškimi gozdovi preiskujejo okoli deset ljudi. FOTO: Damir Krajac/Cropix
Odpri galerijo
Neuradno hrvaški policisti in Uskok v zvezi s Hrvaškimi gozdovi preiskujejo okoli deset ljudi. FOTO: Damir Krajac/Cropix

Hrvaški mediji so že zjutraj poročali o aretaciji predsednika uprave Hrvaških gozdov (Hrvatske šume) Krunoslava Jakupčića zaradi domnevnega gospodarskega kriminala, nekaj zatem so poročali še o aretaciji na državnem ministrstvu za javno upravo.

Policisti so aretirali tamkajšnjo državno sekretarko Josipo Rimac, v preteklosti županjo Knina. Kriminalisti preiskujejo gradnjo vetrnih elektrarn pri Kninu v času, ko je bila županja. Da je prijeta in se nahaja v Zagrebu, je Jutarnjemu listu potrdil njen odvetnik. Policija je preiskala tudi njeno stanovanje.

Jakupčića so po poročanju Slobodne Dalmacije zajeli zjutraj, in sicer v prostorih Hrvaških gozdov. Sumijo ga zlorabe položaja in trgovanja z vplivom. Popoldne naj bi ga zaslišali v prostorih urada za boj proti korupciji in organiziranemu kriminalu Uskok. Mediji pišejo, da gre za obsežnejšo akcijo policistov in Uskoka. Privedli so 13 ljudi, aretirana je tudi načelnica Gračca Nataša Turbić.




Preiskali so tudi Jakupčićevo stanovanje. Njegov odvetnik je medijem za zdaj povedal, da podrobnosti aretacije še ne pozna.

Tudi na službi za odnose z javnostjo Hrvaških gozdov so se odzvali s presenečenjem. Iz tega vira je v medije prišel podatek, da še vedno delajo od doma in da situacije ne poznajo.

Opozicija je aretacije hitro označila za predvolilni manever, ki naj ustvari vtis preganjanja gospodarskega kriminala znotraj vladne HDZ, pri čemer pa aretirani zatem ne nosijo pravih posledic. Premier Andrej Plenković je, nasprotno, hitro zatrdil, da gre za neodvisno akcijo pravosodnih organov in policije. »Politika vlade, mene osebno in HDZ je stalna, kontinuirana in brezkompromisna borba proti korupciji,« je zatrdil. »Ni nedotakljivih, naše sporočilo je jasno: dovolj je korupcije.«

Komentarji: