Aretirali finančno direktorico Huaweia

Meng Wanzhou naj bi kršila ameriške sankcije proti Iranu.

Objavljeno
06. december 2018 07.18
Posodobljeno
06. december 2018 07.18
Meng Wanzhou na ekranu ene od trgovin Huaweia. FOTO: AP
Tehnološki velikan Huawei je eden od stebrov kitajskega osvajanja svetovnega trga, toda to podjetje je utrpelo močan ameriški udarec. Aretirali so finančno direktorico Meng Wanzhou, sicer hčerko ustanovitelja podjetja.Prostost so ji vzeli že v soboto v Kanadi, ko je prestopala med leti. Kanadski policisti so jo aretirali v Vancouvru na zahtevo Združenih držav Amerike, a uradne podrobnosti še niso znane. Vpleteni delijo le najosnovnejše informacije, za Mengovo pa naj bi sumili, da je kršila ameriške sankcije proti Iranu.


ZDA in Kitajska ravno sklenili premirje


Kitajska ambasada v Kanadi je že protestirala in je zahtevala Mengovo izpustitev. Pri Huaweiu so redkobesedni, saj so zatrdili, da ne vedo »za noben prekršek Mengove«. Hkrati so zatrdili, da spoštujejo vse zakone v držav, v katerih poslujejo.

Incident zagotovo ne bo pripomogel k otoplitvi odnosov med ZDA in Kitajsko, saj sta svetovni velesili sredi carinske vojne. Resda trenutno teče 90-dnevno tarifno premirje, kakor sta se v Argentini na srečanju G20 dogovorila ameriški predsednik Donald Trump in njegov kitajski kolega Xi Jinping, toda takšni dogodki premirju samo škodijo.

Mengova je hči ustanovitelja podjetja Rena Zhengfeija in namestnica predsednika upravnega odbora Huaweija. Ameriški mediji so že v preteklih mesecih poročali, da naj bi to kitajsko podjetje kršilo ameriške sankcije proti Iranu, kitajski oblastniki pa so odgovorili, naj Huawei pustijo pri miru.


Precej skopa z informacijami je tudi kanadska oblast. »Američani zahtevajo njeno izročitev, v petek naj bi bila prva sodna obravnava,« so sporočili.