Aretirali novega vodjo zloglasne Cosa Nostre

Settimo Mineo naj bi bil naslednik brutalnega Tota Riine. 
Fotografija: Settima Minea so aretirali italijanski karabinjerji. FOTO: Alessandro Fucarini/Afp
Odpri galerijo
Settima Minea so aretirali italijanski karabinjerji. FOTO: Alessandro Fucarini/Afp

Italijanski karabinjerji so na Siciliji aretirali Settima Minea, ki naj bi bil novi vodja sicilijanske mafije Cosa Nostra, ter 45 njegovih sodelavcev. Kot botra so ga ustoličili 29. maja letos, potem ko je Toto Riina, ki je do tedaj držal vse niti v svojih rokah, lani v zaporu umrl. Majsko srečanje vseh najpomembnejših članov Cosa Nostre naj bi bil prvi večji »sestanek« področnih vodij po 25 letih. 

80-letnega draguljarja Minea in ostale sumijo izsiljevanja, preprodaje orožja, požiga ter drugih zločinov. Vodja Cosa Nostre velja za enega najbolj vplivnih članov mafije, znan je kot »capo dei capi« oziroma šef vseh šefov.

Italijanski notranji minister Matteo Salvini se je na družbenem omrežju twitter že pohvalil glede aretacije in zapisal, da je karabinjerjem uspela neverjetna akcija, v kateri so onesposobili sam vrh Cosa Nostre. Je pa s tem povzročil tudi precej razburjenja, saj so mu nekateri očitali, da je z razkritjem zaupnih informacij ogrozil aretacijo 15 pripadnikov nigerijske mafije v Torinu. 

Tožilec Armando Spataro je Salvinija okrcal, da je s tem ogrozil policijsko operacijo in pojasnil, da obstaja 15 pripornih nalogov, da pa vsi niso povezani z mafijskimi zločini in da predvsem niso aretirali še vseh osumljencev, saj nekatere še vedno iščejo. Dodal je, da policija običajno počaka na zeleno luč tožilstva, preden objavi podrobnosti operacije.

Toto Riina je lani umrl v zaporu. FOTO: Marie-laure Messana/Afp
Toto Riina je lani umrl v zaporu. FOTO: Marie-laure Messana/Afp


»V prihodnosti bi bilo bolje, če notranji minister ne bi objavljal tovrstnih sporočil ali pa bi se vsaj pozanimal, da ne bi ogrozil operacije v teku,« je bil kritičen tožilec. Salvini se je nemudoma odzval in dejal, da so »neobičajne trditve, da bi lahko notranji minister škodil preiskavi in ogrozil aretacije«.

»Če me direktor policije ob 7.22 seznani z operacijami proti mafiji in organiziranemu kriminalu, kar redno počne, nimam zadržkov in sem počaščen, da se lahko policiji zahvalim in ji čestitam,« je menil italijanski notranji minister, ki je Spataru tudi zaželel »zelo mirno upokojitev v prihodnosti«.

»V Italiji ni prostora za takšne izmečke,« pa je bil oster namestnik italijanskega premiera Luigi Di Maio. Vodja palermskih tožilcev Francesco Lo Voi je na današnji novinarski konferenci dejal, da je Mineo, ki doslej ni bil znan širši javnosti, starosta sicilske mafije Cosa Nostra z dolgo kriminalno preteklostjo, navaja STA

Cosa Nostra je v zadnjih letih doživela že več podobnih udarcev, najhujši je bil aretacija brutalnega Tota Riine. Ko je umrl, so morali njegovi nasledniki brez prisotnosti botra zgraditi novo »kupolo«, kakor neuradno imenujejo vodstvo palermske mafije. Riina so aretirali pol leta po velikem napadu, v katerem sta umrla italijanska državna tožilca Paolo Borselino in Giovanni Falcone. Mafija je leta 1992 podtaknila eksploziv v njuna avtomobila. 

Namestnik državnega tožilca Salvatore De Luca po tiskovni konferenci, na kateri so perdstavili podrobnosti aretacije Minea. FOTO: Alessandro Fucarini/Afp
Namestnik državnega tožilca Salvatore De Luca po tiskovni konferenci, na kateri so perdstavili podrobnosti aretacije Minea. FOTO: Alessandro Fucarini/Afp
 

Settimo Mineo naj bi vse niti v rokah držal iz Pagliarellija, predela Palerma. Italijanski mediji navajajo, da ni uporabljal mobilnega telefona in raje hodil peš, kot da bi se vozil z avtomobilom, ker naj bi se tako počutil bolj varnega. Že nekajkrat so mu namreč stregli po življenju - leta 1982 je preživel napad, v katerem je umrl brat Guiseppe, brata Antonia so ustrelili nekoliko kasneje.

Dve leti po napadu so draguljarja aretirali, ukaz za to je izdal Falcone. La Republicca piše, da je Mineo zasliševalcem dejal: »Ne vem, o kom govorite, jaz sem padel z oblakov.« Na velikem mafijskem procesu so ga za pet let poslali v ječo, kmalu po procesu so Borselina in Falconeja umorili. 

Nova aretacija je sledila leta 2006, tokrat je sedel 11 let, predvsem po zaslugi policijskega ovaduha Tommasa Buscetta, ki naj bi preiskovalce zalagal z uporabnimi zaupnimi informacijami. Kot italijansko najmočnejšo kriminalno združbo je Coso Nostro že pred časom zamenjala 'Ndrangheta iz Kalabrije, ki tudi velja za največjega tihotapca kokaina v Evropo.

Nicola Morra, vodja protimafijske parlamentarne komisije, je po uspešni akciji dejal, da je »zmagala država«, a ob tem opozoril: »Nikoli ne bodo obupali, a tudi mi ne bomo.«

Komentarji: