Avgust v Evropi rekordno vroč

Letošnje poletje je bilo na starem kontinentu najtoplejše doslej, na globalni ravni je bil letošnji avgust četrti najbolj vroč.
Fotografija: FOTO: Shutterstock
Odpri galerijo
FOTO: Shutterstock

Poletje v Evropi je bilo najtoplejše doslej, je objavila Svetovna meteorološka organizacija WMO (World meteorological organization). Avgust je bil na stari celini rekordno topel, kar predstavlja za najtoplejšima aprilom in majem letos že tretji najtoplejši mesec.

Po topli in suhi pomladi so najtoplejše poletje doživeli v večini nordijskih in baltskih držav, s številnimi rekordi v Skandinaviji. Poletje na Finskem je bilo po podatkih tamkajšnjega meteorološkega inštituta okoli dve stopinji toplejše od povprečja, kar se zgodi vsaki dve ali tri desetletja. Nasprotno so ekstremno deževno poletje doživeli na Islandiji.

Avgust je Evropi prinesel vročinske vale, sušo in požare. Najtoplejše poletje so imeli znova v Veliki Britaniji, tako kot v letih 1976, 2003 in 2006, Nemci in Francozi pa so preživeli drugo najtoplejše poletje doslej. Slednji so poročali tudi o rekordnem številu udarcev strel.

Tudi Špancem in Portugalcem je avgust prinesel intenzivne vročinske valove. Grki so 24. julija doživeli eno največjih tragedij, ko so požari v času visokih temperatur in močnih vetrov zahtevali številne žrtve.
 

Globalno avgust le za 0,2 stopinje Celzija hladnejši od rekordnega leta 2016


Na globalni ravni je bil letošnji avgust četrti najtoplejši doslej in le za 0,2 stopinje Celzija hladnejši od rekordnega avgusta predlani, sicer pa za 0,35 stopinje nad povprečjem v letih 1981–2010. Na letni ravni je bilo obdobje od lanskega septembra do letošnjega avgusta 0,45 stopinje toplejše od povprečja 1981–2010. Rekordno dvanajstmesečno obdobje so sicer izmerili med oktobrom 2015 in septembrom 2016, ko je bilo za 0,64 stopinje nad povprečjem, kar je WMO pripisal vplivom El Niña in človeških dejavnosti.

Požari so divjali tudi v ZDA, predvsem Kaliforniji, zaradi njih pa so višjo stopnjo ogroženosti razglasili v Kanadi in Britanski Kolumbiji. Američani sicer letos preživljajo četrto najtoplejše poletje doslej. Drugod po svetu so v zvezni državi Kerala na jugozahodu Indije med monsunsko dobo od junija do avgusta izmerili izjemne količine padavin, 2346,6 milimetrov, kar je 42 odstotkov nad povprečjem. Tamkajšnje poplave so zahtevale več kot 400 žrtev. Poplave in zemeljski plazovi so prizadeli tudi Laos in Kambodžo.

Tudi na južni zemeljski obli so bile temperature pretežno nad avgustovskim povprečjem, zlasti na nekaterih predelih na jugu Afrike. Nekatera druga območja na jugu tega kontinenta so bila pod povprečjem, podobno, denimo, Argentina in sever Avstralije, a so v slednji letos kljub temu izmerili najtoplejšo zimo doslej. Padavin je izrazito primanjkovalo zlasti v Novem južnem Walesu. Visoko nad povprečjem so bili tudi številni predeli Antarktike, čeprav so tudi tam nekateri ostajali pod njim.


 

Komentarji: