Avstralci imajo nov vročinski rekord, požari zajeli Tasmanijo

Vročina je težave povzročala tudi na teniškem turnirju v Melbournu, a se je ozračje nenadoma ohladilo za 12 stopinj Celzija.
Fotografija: Iz Tasmanije poročajo, da so nekateri požari zelo obsežni. FOTO: Reuters
Odpri galerijo
Iz Tasmanije poročajo, da so nekateri požari zelo obsežni. FOTO: Reuters

Avstralski vremenoslovci so napovedovali, da bo petek najtoplejši dan v zgodovini Melbourna. Ko je temperatura opoldne po lokalnem času dosegla 42 stopinj Celzija, je vse kazalo, da se bodo njihove napovedi uresničile, nato pa se je ozračje v vsega sedmih minutah shladilo za 12 stopinj Celzija, poroča avstralski spletni portal news.com.

Če zaupamo Googlovi vremenski napovedi, se termometer v tem avstralskem mestu, kjer se bo v nedeljo končal teniški turnir Australian Open, do torka ne bo povzpel nad trideset stopinj Celzija.

Tenisači in organizatorji so imeli v zadnjih dneh nemalo težav z vročino. Zaradi nje so morali večkrat zapreti streho dvorane Roda Laverja, glavnega prizorišča turnirja, kar nekaterim igralcem, ki radi igrajo v vročini, ni bilo najbolj po godu. »Rada imam vročino, zato bi raje videla, da bi bila streha odprta,« je po uvrstitvi v finale dejala Japonka Naomi Osaka, ki je danes na prostem že trenirala pred jutrišnjim odločilnim dvobojem.

Z vročino se spopada skoraj vsa država, zato je vladna agencija za zdravje in okolje poslala več opozoril, dežurne reševalne službe pa so v nenehni pripravljenosti zaradi požarov. Njihove bojazni so se uresničile v Tasmaniji, od koder poročajo, da so nekateri požari zelo obsežni.

Z vročino se spopada skoraj vsa država. FOTO: Saeed Khan/AFP
Z vročino se spopada skoraj vsa država. FOTO: Saeed Khan/AFP


Včeraj popoldne so v Adelaidu izmerili 46,6 stopinje Celzija, kar je pol stopinje Celzija več od prejšnjega rekorda iz leta 1939. Več avstralskih portalov poroča, da je to najvišja temperatura, kar so jih kdaj izmerili v prestolnicah avstralskih zveznih držav. Prejšnji rekord je s 46,4 stopinje Celzija iz leta 2009 imel Melbourne. Rekordne temperature so izmerili v še 13 drugih mestih v zvezni državi Južna Avstralija, navaja francoska tiskovna agencija AFP.

Rafael Nadal si je v hudi vročini priigral nastop v finalu. FOTO: Edgar Su/Reuters
Rafael Nadal si je v hudi vročini priigral nastop v finalu. FOTO: Edgar Su/Reuters


Že včeraj smo poročali, da so temperaturni rekord izmerili v več kot 13 mestih severnega dela avstralske celine, zaradi česar so morali v enem dnevu hospitalizirati 44 oseb.

Preberite še:

Komentarji: