Na mestni plaži ujetih 4000 ljudi, na pomoč hiti vojska

Umrlo je že 12 ljudi, med njimi trije prostovoljni gasilci. Ponekod so se pred ognjem zatekli na obalo.
Fotografija: Kriza je usmerila pozornost na podnebne spremembe. FOTO: Sean Davey/Afp
Odpri galerijo
Kriza je usmerila pozornost na podnebne spremembe. FOTO: Sean Davey/Afp

V Avstraliji še vedno divjajo hudi požari, minil je eden najhujših dni, naraslo je tudi število smrtnih žrtev. Na tisoče ljudi je zbežalo proti obalnim predelom, da bi se tako zaščitili pred plameni. Domačini obalnega mesta Mallacoota v zvezni državi Viktorija so noč preživeli v šotorih in na čolnih »pod krvavo ožarjenim nebom«. Na mestni plaži je ujetih štiri tisoč ljudi. Na pomoč naj bi v kratkem priskočila vojska. ZDA in Kanada sta Avstraliji že obljubili, da bosta poslali nekaj svojih letal za gašenje. 

Oblasti so medtem potrdile dve novi smrtni žrtvi v Novem Južnem Walesu (NJW), številka umrlih zaradi požarov se je tako dvignila na 12. V mestu Corbargo v omenjeni zvezni državi so našli trupli moških, domnevajo, da gre za očeta in sina, ki nista uspela pravočasno zbežati pred ognjem. »Tragičen splet okoliščin. Ogenj je zajel mesto v zgodnjih jutranjih urah,« je po poročanju BBC povedal  namestnik policijskega komisarja NJW Gary Worboys. V omenjeni regiji pogrešajo še pet ljudi. 

Gasilci iz Novega Južnega Walesa so na družbenem omrežju twitter delili pretresljiv video posnetek, ko je njihov tovornjak dohitel ogenj. na srečo so jo gasilce odnesli brez poškodb. 



Od sveta je popolnoma odrezanih več počitniških krajev med Sydneyjem in Melbournom. Gasilci poskušajo rešiti, kar se da, a jim visoka vročina boj z ognjenimi zublji močno otežuje. Zvezni premier Daniel Andrews je pojasnil, da bodo mestom, ki so odrezana od sveta, z ladjami poskušali dostaviti hrano in vodo ter poskrbeti, da dobijo nazaj tudi elektriko.

Najpomembnejša avtocesta na tem območju je zaprta, zato je do nekaterih predelov mogoč dostop le po morju, je dodal Andrews. Ponekod prebivalcev in turistov niso uspeli pravočasno evakuirati, zato so jih pozvali k previdnosti. Požare stopnjujejo visoke temperature in močan veter. Temperature na območju požarov lahko narastejo tudi na več sto stopinj Celzija in ubijejo tistega, ki je preblizu, še preden ga dejansko dosežejo plameni. Pobeg v morje je glede na navedbe oblasti skrajni izhod v sili, so zapisali pri AFP.

Gasilci poskušajo rešiti hiše. FOTO: Saeed Khan/Afp
Gasilci poskušajo rešiti hiše. FOTO: Saeed Khan/Afp


​Podnevi črno kot sredi noči


V zadnjih 24 urah se je po vsej državi sprožilo več kot 200 novih požarov. Vročina je narasla na okrog 40 stopinj Celzija, ponoči je udarilo tudi nekaj strel. Pojavile so se nove vremenske fronte, ki so s seboj prinesle še več neviht. 

V počitniških predelih Bermaguia in v zalivu Batemans so v torek zjutraj ljudje zbežali na obalo, ki jo je prekril pepel. »Grozno je bilo. Nebo je postalo rdeče, povsod je bil pepel,« je za BBC povedala Zoe Simmons. V že omenjeni Mallacooti se je zjutraj zaslišala opozorilna sirena. 

»Moral bi biti dan, pa je bilo črno kot ponoči. Ogenj je prasketal okrog nas. Vsi smo se bali za svoje življenje,« je dejal lastnik lokalnega podjetja David Jeffrey. Na obali so zgradili kamnito steno, ki naj bi »nazaj držala morje«, tam nameravajo skočiti v vodo, če se bo ogenj razširil do obale. Požar je mesto skoraj povsem uničil. 

Steve Warrington iz državne požarne službe je bil prav tako pretresen: »Strašljivo je. Skupnost je ogrožena, a bomo naredili vse, da zadržimo ogenj in jih zaščitimo.« Pojasnil je, da je v preteklih dneh požar uničil številne domove. 

Požare stopnjujejo visoke temperature in močan veter. FOTO: William West/Afp
Požare stopnjujejo visoke temperature in močan veter. FOTO: William West/Afp


Avstralija se s hudimi požari spopada že vse od septembra. Umrlo je že 12 ljudi, med njimi tudi trije prostovoljni gasilci. V nedeljo je gasilec umrl v nenavadni prometni nesreči. Močni vetrovi so gasilski tovornjak namreč zrinili s ceste. Pri tem je umrl 28-letni Samuel McPaul, še dva gasilca sta utrpela opekline. 

»Tragedija je tako izgubiti enega od članov,« je dejal komisar lokalnih gasilcev Shane Fitzsimmons. V začetku decembra sta dva gasilca umrla med intervencijo blizu Sydneyja, ko je na tovornjak padlo drevo. Požari so doslej skupno uničili prek tisoč domov in požgali več kot tri milijone hektarjev površin.

Kriza je usmerila pozornost na podnebne spremembe, ki po navedbah znanstvenikov prispevajo k dalj časa trajajoči in intenzivnejši sezoni požarov. Tudi avstralski premier Scott Morrison je priznal povezavo med požari in podnebnimi spremembami, še naprej pa vztrajno podpira dobičkonosno premogovno industrijo in je izključil nadaljnje ukrepanje za zmanjšanje emisij, poroča STA.

Preberite še:

Komentarji: