Avstralski kardinal ostaja v zaporu

George Pell, ki prestaja zaporno kazen zaradi spolnih zlorab, s pritožbo sodišču ni uspel.

Objavljeno
21. avgust 2019 09.55
Posodobljeno
21. avgust 2019 13.56
Nad odločitvijo sodišča je bil kardinal »zelo razočaran«, so povedali njegovi odvetniki. FOTO: Reuters
U. I.
U. I.
George Pell, avstralski kardinal, ki je bil marca obsojen na šest let zapora zaradi spolnih zlorab dveh mladoletnih dečkov, ima vse manj upanja, da bi se lahko izognil nadaljevanju prestajanja zaporne kazni.

Vrhovno sodišče v zvezni državi Viktorija je namreč zavrnilo njegovo pritožbo, nad čemer je visoki cerkveni dostojanstvenik, ki je bil še nedolgo nazaj tretji najpomembnejši človek v Vatikanu, »zelo razočaran«. Zdaj ima le še eno možnost: njegovi odvetniki imajo 28 dni časa, da vložijo zadnjo pritožbo, ki jo omogoča sodni sistem. Trenutno še tehtajo, kaj storiti.

Oseminsedemdesetletni duhovnik, ki je znan po svoji konservativni usmerjenosti, se je moral v preteklosti že večkrat braniti pred očitki o spolnih zlorabah. Visoke položaje v Vatikanu, kjer je skrbel za finance papeške države in Rimskokatoliške cerkve in bil med ožjimi kardinalskimi svetovalci papeža Frančiška, je izgubil konec lanskega in v začetku letošnjega leta, marca pa ga je sodišče v Melbournu (nepravnomočno) obsodilo na šest let zapora zaradi spolne zlorabe dveh 13-letnih pevcev v cerkvenem zboru leta 1996. Fantoma, ki ju je zalotil, da sta pila mašno vino, je zagrozil z izgubo šolnine na elitni šoli, in ju zlorabil v zakristiji katedrale. Eden od njiju je leta 2014 umrl zaradi prevelikega odmerka mamil.

Po besedah glavne sodnice vrhovnega sodišča Anne Ferguson bo Pell nadaljeval s prestajanjem zaporne kazni, predčasen pogojni izpust pa bo mogoč po treh letih in osmih mesecih, torej oktobra 2022.

Pellovi odvetniki so trdili, da je obsodba nerazumna, ker temelji samo na pričanju ene od žrtev, glede na datume in kardinalovo javno potrjeno gibanje v času domnevnih zlorab pa zloraba »ni mogoča«. Žrtev, danes odrasel moški, si je ob odločitvi sodišča oddahnil, z olajšanjem pa je razsodbo sprejel tudi oče druge, pokojne žrtve.