»Babišiada« se še kar nadaljuje

Ali Češko čakajo predčasne parlamentarne volitve?
Fotografija: Korupcije osumljeni premier Andrej Babiš je prejšnji teden preživel že drugo glasovanje o nezaupnici v enem letu. FOTO: Reuters
Odpri galerijo
Korupcije osumljeni premier Andrej Babiš je prejšnji teden preživel že drugo glasovanje o nezaupnici v enem letu. FOTO: Reuters

Danes bodo v Pragi potekali pogovori o tem, kako rešiti novo vladno krizo. Tokrat te niso povzročili opozicija in množični protesti proti premieru Andreju Babišu, temveč spor med koalicijskimi partnerji, ki ga je zanetil predsednik države Miloš Zeman.

»Priznati moram, da ljudje z vlado v glavnem povezujejo neprestane težave in škandale, v katere je običajno vpleten premier, pa tudi drugi ministri. Vse te afere so v veliki meri oblikovale javno podobo o vladi,« je za Radio Praha politolog Petr Just ocenil delovanje češke vlade, ki je praznovala prvo obletnico delovanja. Že sestavljali so jo dolgo časa, potem je iz nje »odletelo« vsaj pet ministrov, prejšnji teden pa je 64-letni premier Andrej Babiš, ki mu pravijo tudi »češki Trump«, preživel že drugo glasovanje o nezaupnici. Zahtevala ga je opozicija, ki so jo opogumile ponavljajoče se množične protivladne demonstracije proti domnevno koruptivnim poslom Babiša, s katerimi je drugi najbogatejši Čeh, ki je po podatkih revije Forbes s 3,9 milijarde dolarjev premoženja za 800 milijonov zelencev bogatejši od predsednika ZDA Donalda Trumpa, svojemu poslovnemu imperiju »prislužil« dva milijona evrov sredstev EU. Kar 17 ur je trajala vroča razprava, a opoziciji ni uspelo zbrati dovolj glasov za nezaupnico.
 

Potem se vmeša še predsednik


A s tem češke vladne krize še ni konec. Zapletlo se je namreč tudi znotraj vladajoče koalicije med Babiševo stranko Ano in socialdemokrati. Ti so zaradi javnih protestov hoteli zamenjati kulturnega ministra, ki prihaja iz njihove stranke, pismo o njegovem odstopu je podpisal tudi premier, toda predsednik države Miloš Zeman, ki bi moral ta ukaz izpolniti, je kljubovalno izjavil, da mu je dosedanji minister bolj všeč. Socialdemokrati so hoteli vložiti tožbo proti predsedniku, a jih premier ni podprl, zato so zagrozili, da bodo izstopili iz koalicije, če ne bo njihova zahteva izpolnjena. Babiš, ki se noče spustiti v javni spopad s svojim tesnim zaveznikom Zemanom, se je ponudil za posrednika med sprtima stranema, ki bo poskušal uporniškega predsednika prepričati, naj spoštuje želje socialdemokratov, zapisane tudi v koalicijski pogodbi. Danes se bodo srečali Babiš, Zeman ter predsednik socialdemokratov in podpredsednik vlade Jan Hamáček.
 

Strah pred predčasnimi volitvami


Češki mediji poročajo, da je bilo med socialdemokrati že pred tem zapletom veliko takšnih, ki hočejo izstopiti iz vladajoče koalicije. Ti kritiki trdijo, da se jim zaradi tega, ker ostajajo v vladi, manjša podpora med volivci. Javnomnenjske raziskave kažejo, da imajo prav. A prav to, da bi za socialdemokrate zdaj glasovalo le okoli 7,5 odstotka volivcev, utegne biti tudi glavni razlog, da bodo ostali v koaliciji. Na kar sta konec prejšnjega tedna opozorila tako premier kot predsednik države, ki sta v ločenih medijskih nastopih socialdemokrate posvarila, da bi bil glede na njihovo trenutno priljubljenost med ljudstvom izstop iz koalicije za njih politični samomor. »Prepričan sem, da socialdemokrati ne bodo zapustili vlade. Le zakaj bi jo? To bi bil za njih pravi samomor, saj bi to nedvomno pomenilo predčasne volitve,« je Babiš povedal v televizijskem pogovoru. Redne volitve bi morale biti šele jeseni 2021, če pa bi se morali Čehi odpraviti glasovat danes, bi spet slavila Babiševa stranka Ano. V zadnjem času se ji je priljubljenost sicer zmanjšala za nekaj odstotkov, a bi v tem trenutku še vedno dobila skoraj dvakrat več glasov kot drugouvrščena piratska stranka.

Komentarji: