»Bagdadi je umrl med begom v tunel brez izhoda, stokajoč in jokajoč«

Predsednik Trump o obračunu ameriških posebnih sil z voditeljem Islamske države.
Fotografija: Ameriški predsednik trump naznanja smrt voditelja Islamske države. FOTO: Jim Bourg/Reuters
Odpri galerijo
Ameriški predsednik trump naznanja smrt voditelja Islamske države. FOTO: Jim Bourg/Reuters

»Umrl je med begom v tunel brez izhoda, stokajoč in jokajoč,« je o obračunu z voditeljem Islamske države Abu Bakrom al Bagdadijem povedal ameriški predsednik Donald Trump. Posebne vojaške enote ZDA so v severozahodni Siriji »v vélikem slogu dokončale nevarno in drzno nočno misijo«.

»S seboj v gotovo smrt je odvlekel tri svoje otroke, dosegel je konec tunela, ko so ga dosegli naši psi. Aktiviral je svoj samomorilski jopič ter ubil samega sebe in svoje otroke.« Njegovo razmesarjeno truplo je pod seboj pokopal še tunel, a so testi pokazali zanesljivo, takojšnjo in docela pozitivno identiteto: »Bil je on! Nasilnež, ki je tako ustrahoval druge, je svoje zadnje trenutke preživel v totalnem strahu, paniki in grozi pred ameriškimi vojaki.«

Sirec pregleduje mesto nočnega helikopterskega obračuna. FOTO: Omar Haj Kadour/AFP
Sirec pregleduje mesto nočnega helikopterskega obračuna. FOTO: Omar Haj Kadour/AFP




Njegovi privrženci so se ali predali ali pa so bili pokončani, na varnem je tudi enajst otrok, ki jih Bagdadi ni odpeljal s seboj v smrt. Ameriške sile niso utrpele nobenih žrtev, celo psa, ki je bil ranjen v operaciji, so odnesli na zdravljenje. »Naš doseg je zelo velik!« je poudaril republikanski predsednik in kot primer navedel nedavni uboj Hamza bin Ladna, sina voditelja teroristične organizacije Al Kaida Osama bin Ladna, ki so ga ameriške posebne vojaške enote v podobnem napadu na njegovo pakistansko zatočišče ubile leta 2011. Teroristom, ki ogrožajo Američane, ne bodo pustili mirno spati, je poudaril: »Te divjaške pošasti ne bodo pobegnile svoji usodi in zadnji božji sodbi.«





Poleg generalu Marku Milleyu ter v akciji sodelujočim Američanom se je Trump za pomoč zahvalil Rusiji, Turčiji, Iraku in do neke mere tudi Siriji, saj so ameriški vojaški helikopterji in letala leteli čez območja, ki jih nadzorujejo te države. Omenil je tudi kurdske bojevnike, a povedal, da je bil najnevarnejši del operacije prav prihod helikopterjev na obračun in njihova vrnitev tja, od koder so prišli. "Pravkar se je zgodilo nekaj velikega!" je tvital pred tem, domnevno takoj po končanju akcije.

Najbolj razvpiti islamski terorist sodobnosti je v javnosti zadnjič nastopil leta 2014, a so se prejšnja poročila o njegovi smrti izkazala za neresnična. Zadnji video posnetek s pozivom privržencem je poslal aprila, tonski septembra. Na njegovo glavo je bila razpisana nagrada v višini 25 milijonov dolarjev.

Arhivska fotografija Abu Bakra al Bagdadija. FOTO: Reuters
Arhivska fotografija Abu Bakra al Bagdadija. FOTO: Reuters


Nekateri so bili prestrašeni kužki, drugi pa zakrknjeni morilci, je ocenil Trump, a so krivi za smrt neštetih ljudi. Omenil je ameriške talce Jamesa Foleya, Stevena Sotloffa, Petra Kassiga in Kaylo Mueler, ki so jo pred smrtjo prisilili v poroko z 48-letnim voditeljem islamske države, pa šokanten umor jordanskega pilota, ki so ga javno živega zažgali, uboje libijskih in egiptovskih kristjanov, genocidalni množični uboj jazidov, javna obglavljenja in prisilna verska spreobračanja.

Po Trumpovem prepričanju vse to Islamsko državo uvršča med najbolj izprijene organizacije v zgodovini sveta, izprijen je bil tudi njen voditelj Bagdadi: »Umrl je kot pes, umrl je kot strahopetec, svet pa je zdaj veliko varnejši. Bog blagoslovi Ameriko!« O sami operaciji, ki je vključno z nekaj več kot enournim poletom tja in nazaj trajala okrog štiri ure, je povedal, da so Bagdadija obveščevalno nadzorovali že več tednov, a se je nenehno selil in tudi tik pred akcijo so napovedovali, da bo odšel nekam drugam. Končno je prišel na mesto obračuna, kjer so poznali zgradbe in vedeli za tunele, ki so bili v večini brez izhoda, ne pa vsi.

Ameriški vojaki so prispeli z osmimi helikopterji ter razstrelili stene zgradbe, saj so vedeli, da je bilo ob glavnem vhodu skrito razstrelivo. Tako kot njegov predhodnik Barack Obama med napadom na Osamo bin Ladna je tudi Donald Trump akcijo opazoval v živo, skupaj z generalom Milleyem, podpredsednikom Mikeom Penceom in drugimi, »kot da bi gledali film.« Ameriške sile so naletele na nekaj streljanja, »a so takoj opravile z njim.«
 

Komentarji: