Banalna in površna predsedniška tekma

Vodilna kandidatka je še naprej sedanja predsednica Kolinda Grabar-Kitarović.
Fotografija: Po rezultatih anket je kandidat SDP Zoran Milanović edini resni tekmec desnemu trojčku. FOTO: Charles Platiau/Reuters
Odpri galerijo
Po rezultatih anket je kandidat SDP Zoran Milanović edini resni tekmec desnemu trojčku. FOTO: Charles Platiau/Reuters

Po pričakovanjih je hrvaška vlada danes določila, da bodo predsedniške volitve 22. decembra. Rezultati zadnjih javnomenjskih raziskav kažejo, da je vodilna kandidatka še naprej sedanja predsednica Kolinda Grabar-Kitarović. Predkampanjo je zaznamovala odsotnost resnih tem.

Predsedniški kandidati pošiljajo volivcem sporočilo, da ne obstaja tema, ki je ne bodo spolitizirali. Da bodo na ta način še bolj odvrnili ljudi od sodelovanja v političnih procesih, glavnih akterjev sploh ne zanima. Namesto da bi ljudem ponudili strategijo, vsi po vrsti raje improvizirajo. Na čelu banalne in površne predkampanje v predsedniški tekmi je Grabar-Kitarovićeva, ki igra na karto čustev desnega političnega spektra. Hrvaška predsednica se brez zadržkov zateka tudi v širjenje neresnic.
 

Vizija prihodnosti Hrvaške


Na to opozarja kandidat SDP Zoran Milanović, ki tako kot Grabar-Kitarovićeva prodajo svojo vizijo prihodnosti Hrvaške. Kritiki kandidatoma očitajo, da sta oba bila in sta še vedno na takšnih položajih, da bi lahko svojo vizijo izvajala. Neodvisni kandidat Miroslav Škoro, ki stavi na skrajno desno volilno bazo, poskuša pridobiti volivce s korektnostjo in nevsiljivostjo, in ne z agresivnostjo. Bivši sodnik in evropski poslanec Mislav Kolakušić velja za nevidnega kandidata, ki na družbenih omrežjih širi ušesom prijazna sporočila. Zagata je ta, da predsedniška funkcija ne dopušča, da bi jih lahko udejanjil.



Po napovedih se bo za šefa države potegovalo 15 ljudi, ki bodo morali za veljavnosti kandidature zbrati najmanj 10.000 podpisov volivcev. Kot je danes pojasnil minister za upravo Ivan Malenica, se bo uradna predvolilna kampanja začela, ko bo državna volilna komisija potrdila vse veljavne kandidature. Ker se glede na javne ankete nobenemu od kandidatov ne obeta več kot 50-odstotna podpora volivcev, ki bi zagotovila zmago že v prvem krogu, bo za izvolitev verjetno potreben drugi krog 5. januarja prihodnje leto.
 

Gneča na desnem spektru


Sodeč po rezultatih zadnje ankete, ki jo je ta teden objavila komercialna televizija RTL na podlagi raziskave agencije Ipsos puls, Grabar-Kitarovićevi podpora rahlo upada. Kljub temu jo še vedno podpira 28,6 odstotka volivcev. Sledita ji Milanović s 24 odstotki in Škoro s 17 odstotki podpore. Četrti zasledovalec je Kolakušić, ki je edini okrepil podporo in dobil 14 odstotkov glasov. Na desnici je gneča, ker vodilni kandidati z izjemo Milanovića stavijo na podporo desnosredinskih in desnih volivcev.

Prvi mandat Grabar-Kitarovićeve se izteče 18. februarja prihodnje leto. V proračunu je za nadomestilo stroškov volilne kampanje zagotovljenih 376.500 evrov, zmagovalec prvega kroga pa bo dobil povrnjene stroške v višini 135.000 evrov. Protikandidati Grabar-Kitarovićeve, ki se bo potegovala za drugi mandat na Pantovčaku, bi lahko bili poleg Milanovića, Škora in Kolakušića še Dejan Kovač, Katarina Peović, Ivan Rude, Ante Simonić, Dalija Orešković, Ava KarabatićIvan Pernar, Dario Juričan, Tomislav Panenić in Vlaho Orepić.

Preberite še:

Komentarji: