Bangladeška vlada ostra: Državljanstvo za britansko najstnico ne pride v poštev

Kako bo spor vplival na diplomatske odnose med državama, še ni jasno, oba zunanja ministra pa medtem vztrajata vsak na svojem bregu.

Objavljeno
21. februar 2019 10.02
Posodobljeno
21. februar 2019 11.34
Shamima Begum čaka na odločitev britanske vlade. FOTO: Reuters
A. I.
A. I.
Primer britanske najstnice Shamime Begum, ki je leta 2014 pobegnila v Sirijo in se pridružila borcem Islamske države, zdaj pa bi se rada vrnila domov, razdvaja ne le britansko javnost, pač pa tudi predstavnike bangladeške vlade. Ti so jasni, da ni nobene možnosti za to, da bi 19-letnica dobila bangladeško državljanstvo. Kljub drugačnim govoricam ga namreč (še) nima, čeprav je njena mati bangladeškega rodu. Kako bo spor vplival na diplomatske odnose med državama, še ni jasno, oba zunanja ministra pa medtem vztrajata vsak na svojem bregu. »Naša vlada je zelo zaskrbljena, ker se o Begumovi govori, da ima dvojno državljanstvo. To ne drži. Je britanska državljanka in ni nikoli zaprosila za bangladeško državljanstvo. Nobene možnosti ni, da bi ji dovolili priti k nam,« je bil jasen Shahriar Alam.

Zapletena vrnitev domov

Po mednarodnem pravu mora sicer Velika Britanija svojim državljanom, ki nimajo ali ne zahtevajo drugega državljanstva, omogočiti vrnitev, pojasnjuje BBC. A v tem primeru je zapleteno, ker država v Siriji nima svojega diplomatskega osebja in noče ogrožati življenja drugih svojih državljanov, da bi pomagali nekomu, ki se je pridružil prepovedani teroristični skupini.


Devetnajstletnica, ki je trenutno v begunskem taborišču na severovzhodu Sirije, je pred kratkim rodila dečka. Pred tem sta ji dva otroka umrla zaradi podhranjenosti in bolezni. Skupaj s še dvema sošolkama je leta 2014 pobegnila v Sirijo in se poročila z borcem Islamske države. Zdaj se hoče vrniti domov, a je Britanska vlada noče sprejeti. Še več – njeni materi so pisno sporočili, da bodo hčerki vzeli britansko državljanstvo. 

Potem so se pojavili namigi, da bi jo lahko sprejel Bangladeš, a je najstnica zanikala, da bi imela državljanstvo te azijske države. »Imam eno državljanstvo. Če mi ga vzamejo, mi ne ostane nič več. Ne vem, ali to sploh lahko storijo. Gre za odločitev, ki bi mi močno spremenila življenje, pa se o tem niso niti pogovorili z menoj.«

Britanski minister za notranje zadeve Sajid Javid je še včeraj vztrajal, da nikoli ne bi sprejel odločitve, po kateri bi posameznik ostal brez državljanstva, in dodal, da je njegova prioriteta skrb za varnost državljanov Velike Britanije. »Če nekomu vzamemo državljanstvo, moramo poskrbeti, da pred tem dobi drugo. Tako nalaga tudi mednarodno pravo.« Kot kaže, pri Shamimi ne bo šlo tako zlahka, saj bangladeška vlada vztraja pri svojem stališču, navaja Guardian

image
Tri britanske najstnice so pred leti pobegnile v Sirijo. FOTO: AFP


Primer je zapleten tudi zato, ker je 19-letnica mati novorojenčka: »Otroci ne bi smeli trpeti. Če starši izgubijo britansko državljanstvo, to ne vpliva na otrokove pravice,« je povedal Javid. Deček bi tako, kot kaže, obdržal britanski potni list, ne glede na to, kaj se bo zgodilo z njegovo materjo. 

Bangladeški zakoni sicer dovoljujejo tako imenovana državljanstva s poreklom – do potnega lista so tako upravičeni otroci staršev, ki so se rodili v Bangladešu, a morajo za to posebej zaprositi. Javid je dejal, da so od leta 2010 odvzeli državljanstvo 150 ljudem, ki so bili povezani s terorizmom in težjimi zločini.

V parlamentu ga je sicer izzvala državna sekretarka Diane Abbott. Dejala je, da je bila odločitev glede Begumove prenagljena in nepremišljena, in pri tem še opozorila, da je britanska vlada že izgubila dva primera, ko je poskušala odvzeti državljanstvo osebama, katerih starši so bili državljani Bangladeša. Odvetnik Fahad Ansari je povedal, da je bangladeško sodišče dodelilo državljanstvo dvema moškima s poreklom. Potni list v takšnih primerih sicer preneha veljati, ko postane oseba stara 21 let, razen če si aktivno prizadeva obdržati državljanstvo. Shamima Begum ima komaj 19 let in to je problematično. In čudno. Mlada je in ranljiva, v mladosti je naredila napako. Sodišče je zaščitilo posameznike, ki so bili starejši od nje, čeprav so se tako kot ona pridružili Islamski državi.«


Trump 24-letnice ne spusti v ZDA


Podobne težave kot Britanci imajo tudi nekatere druge države. Ameriški predsednik Donald Trump je oblasti v Veliki Britaniji, Franciji in Nemčiji pozval, naj sprejmejo svoje državljane, ki se želijo vrniti v domovino oziroma so trenutno zaprti v sirskih zaporih. V nasprotnem primeru jih bodo izpustili na prostost in napotili v matično državo.

Na twitterju je Trump včeraj zapisal, da je Miku Pompeu naročil, naj Američanki Hodi Muthani, ki se je pridružila IS, ne dovoli vrnitve v ZDA.

Pompeo je nekaj časa trdil, da 24-letnica sploh nima ameriškega državljanstva, a ga je njena družina postavila na laž, Muthana, ki je odrasla v ameriški zvezni državi Alabama, je v Sirijo prišla pred štirimi leti. Svoji družini je dejala, da gre na neki študentski dogodek v Turčijo, nato pa se je pridružila boju za Islamsko državo.