Bela hiša: Boltonova knjiga vsebuje zaupne informacije

Nekdanjemu svetovalcu za nacionalno varnost, ki je pisal o Trumpovi zamrznitvi pomoči Ukrajini, so prepovedali objaviti knjigo v sedanji obliki.
Fotografija: Nekdanji predsednikov svetovalec za nacionalno varnost John Bolton. FOTO: Mandel Ngan/AFP
Odpri galerijo
Nekdanji predsednikov svetovalec za nacionalno varnost John Bolton. FOTO: Mandel Ngan/AFP

New York – Nekdanji svetovalec ameriškega predsednika za nacionalno varnost John Bolton je dodobra razburkal proces razrešitve s trditvijo v svoji še neobjavljeni knjigi, da je Donald Trump avgusta govoril o načrtnem zadrževanju vojaške pomoči Ukrajini. Zdaj Bela hiša vrača udarec. Boltonovega odvetnika so obvestili, da knjiga z naslovom Soba, v kateri se je zgodilo vsebuje pomembne količine zaupnih informacij in je zato v sedanji obliki ni mogoče objaviti.

Boltonova izjava že odmeva na procesu razrešitve predsednika Trumpa, ki poteka v senatu, in demokratski tožniki se zavzemajo za pričanje nekdanjega svetovalca za nacionalno varnost. Predsednikovi zagovorniki in republikanski senatorji odgovarjajo, da bi morala v tem primeru nastopiti tudi nekdanji demokratski podpredsednik Joe Biden in njegov sin Hunter, ki je za časa očetovega vodenja ameriške politike do Ukrajine sedel na dobro plačanem položaju v upravnem odboru ukrajinskega proizvajalca zemeljskega plina.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski se jeznašel  samem središču ameriških političnih prepirov. FOTO: Fabrice Coffrini/AFP
Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski se jeznašel  samem središču ameriških političnih prepirov. FOTO: Fabrice Coffrini/AFP


S tem ko Bela hiša označuje dele knjige za zaupne informacije, ogorčeni ameriški politični spopad potiska na višjo stopnjo, predsednik Trump pa se ne ustavlja niti pri tem. Na twitterju je objavil videoposnetek z avgustovsko Boltonovo izjavo o toplih in prisrčnih predsednikovih telefonskih pogovorih z ukrajinskim predsednikom. Trump dodaja, da ga je nekdanji svetovalec rotil za službo, potem ko v preteklosti ni mogel biti redno potrjen za veleposlanika pri OZN. Še pred pisanjem »zlobne in neresnične« knjige je menda hotel ZDA potisniti v »šesto svetovno vojno«. Bolton še iz časov predsednika Georgea W. Busha slovi po zagovoru iraške vojne.

Zakaj se ni Bolton pritožil že takoj po svojem odhodu s položaja, je še spraševal predsednik ZDA. Zdaj pa iz demokratskih virov prihajajo informacije, da je že dva tedna kasneje predsedujočemu odbora predstavniškega doma za zunanje zadeve Eliotu Engelu predlagal preiskavo odpustitve ameriške veleposlanice v Ukrajini Marie Yovanovitch. Ta je bila osrednja priča v preiskavi Trumpove razrešitve v demokratsko nadzorovanem predstavniškem domu.


Republikanski prvak v senatu Mitch McConnell. FOTO: Mark Wilson/AFP
Republikanski prvak v senatu Mitch McConnell. FOTO: Mark Wilson/AFP

Komentarji: