Benetke bodo morda uvedle vstopnino

Zagovorniki so obrazložili, da bi uvedba vstopnine lahko omejila število turistov.
Fotografija: Benečani že dlje časa prosijo državo, da s konkretnimi ukrepi omeji število turistov. FOTO: Shutterstock
Odpri galerijo
Benečani že dlje časa prosijo državo, da s konkretnimi ukrepi omeji število turistov. FOTO: Shutterstock

Benetke bodo morda kmalu začele zaračunavati turistom vstop v mestno jedro. Tiskovna agencija Ansa poroča, da je italijanska vlada v proračunu za leto 2019 predvidela ukrep, ki bo omogočil mestnim oblastem v Benetkah, da obiskovalcem zaračunajo vstopnino v višini do 10 evrov.

Vstopnina je predvidena samo za dnevne turiste, nadomestila pa naj bi zdajšnji turistični davek za tiste obiskovalce, ki se odločijo prenočiti v starih predelih mesta. Zagovorniki ukrepa so izpostavili, da bi uvedba vstopnine lahko omejila število turistov in zmanjšala število velikih ladij, ki priplujejo v laguno.

FOTO: Manuel Silvestri/Reuters
FOTO: Manuel Silvestri/Reuters


Vendar ostaja vprašanje, na kakšen način bodo pristojne službe zaračunavale vstop v mesto. Po poročanju Anse so se že pojavili namigi, da bodo vstopnine za Benetke prodajali kot nekakšne vinjete in bodo naprodaj izven mesta, služile pa naj bi tudi kot začasna identifikacija obiskovalca.

Benečani že leta prosijo državo, da s konkretnimi ukrepi pomaga omejiti število turistov, ki dnevno obiščejo mesto. Benetke obišče več kot 60.000 ljudi na dan, v vrhu turistične sezone pa več kot 130.000.

Komentarji: