Benetke znova poplavljene, znova zalilo tudi baziliko sv. Marka

V mestu so razglasili izredne razmere, rekordne poplave pričakujejo še zvečer in jutri.
Fotografija: Prokurator bazilike Pierpaolo Campostrini je znova opozoril, da v baziliki sv. Marka ne razpolagajo s sredstvi, ki bi zagotovila celostno zaščito cerkve. FOTO: Manuel Silvestri/Reuters
Odpri galerijo
Prokurator bazilike Pierpaolo Campostrini je znova opozoril, da v baziliki sv. Marka ne razpolagajo s sredstvi, ki bi zagotovila celostno zaščito cerkve. FOTO: Manuel Silvestri/Reuters

V Benetkah se znova borijo s poplavami, ki so rezultat tako dinamike morja in plimovanja kot padavin. V mestu so razglasili izredne razmere, okoli 5.30 zjutraj so se v mestu in bližnji Chioggii oglasile sirene. Dvig morske gladine znova pričakujejo tudi zvečer in jutri.

Kot poroča portal Il Gazettino, so ostali danes zaprti številni vrtci, voda je znova zalila tudi osrednjo mestno baziliko sv. Marka, izjemen spomenik kulturne dediščine.

Voda je znova zalila njen narteks, tako kot nazadnje oktobra lani. Slana voda je znova prišla v stik s starodavnimi elementi neprecenljive spomeniške vrednosti. Lani so ob poplavi poročali o hudi škodi.



Prokurator bazilike Pierpaolo Campostrini je znova opozoril, da v baziliki ne razpolagajo s sredstvi, ki bi zagotovila celostno zaščito cerkve. Med drugim jo branijo s črpalkami, a to ne zadošča. Njeni zidovi so opečnati, poplave škodujejo. »Ponavljajoči se vdori morja ustvarjajo nevidno škodo. Voda izhlapi, a sol ostane,« je povedal.

FOTO: Manuel Silvestri/Reuters
FOTO: Manuel Silvestri/Reuters

 

Čakajo, da država izpolni obljube


»V enem dnevu se je bazilika postarala za dvajset let,« je, denimo, lansko poplavo komentiral njen tedanji prvi prokurator Carlo Alberto Tesserin. Čeprav je to mogoče optimistična ocena, je dodal.

Campostrini je ob napovedih novih poplav povedal, da upa, da bo država končno izpolnila obljube in zaščitila celoten Trg sv. Marka.

Iz lagunskega mesta, obkroženega z morjem, sicer že dva dneva poročajo o rekordnih višinah gladine morja. Najvišjo doslej so namerili pri 137 centimetrih, zvečer in jutri dopoldne naj bi po prognozi izmerili še višje, več kot 140 centimetrov.

FOTO: Manuel Silvestri/Reuters
FOTO: Manuel Silvestri/Reuters


FOTO: Manuel Silvestri/Reuters
FOTO: Manuel Silvestri/Reuters


FOTO: Manuel Silvestri/Reuters
FOTO: Manuel Silvestri/Reuters


 

Komentarji: