Beograd je ohranil vpliv na severu Kosova

Novi župani v večinsko srbskih občinah se še niso odločili, ali bodo po zmagi na volitvah znova odstopili.
Fotografija: V Prištini so dan pred lokalnimi volitvami odprli razstavo v spomin na več kot tisoč otrok, ki so bili ubiti med kosovsko vojno. FOTO: Armend Nimani/AFP
Odpri galerijo
V Prištini so dan pred lokalnimi volitvami odprli razstavo v spomin na več kot tisoč otrok, ki so bili ubiti med kosovsko vojno. FOTO: Armend Nimani/AFP

Državna volilna komisija je sporočila, da je včeraj na severu Kosova slavila Srbska lista, ki jo podpira Beograd. 'Volitve brez volitev' v štirih večinsko srbskih občinah, kjer so 'ubili' srbsko opozicijo, se lahko kmalu ponovijo, če bodo novi (stari) župani znova odstopili.

Kosovski predsednik Hashim Thaçi je razpisal izredne volitve, ker so štirje župani konec lanskega leta odstopili. Po njihovih navedbah so se za ta korak odločili zaradi uvedbe sto odstotnih carin na srbsko blago, vpada kosovske posebne policije na sever Kosova in aretacij osumljenih za atentat na zmernega politika kosovskih Srbov Oliverja Ivanovića ter poskusa umora podpredsednika Srbske liste Milana Radoičića.


»Kosovo je srbsko ozemlje«


Na volitvah so se za županske stolčke v občinah severna Kosovska Mitrovica, Zubin potok, Zvečani in Leposavič potegovali kandidati Srbske liste in Demokratske stranke Kosova, ki sodeluje v vladi v Prištini, in albansko skrajno nacionalistično gibanja Samoopredelitev. Srbska lista se je po pogovoru s srbskim predsednikom Aleksandrom Vučićem odločila za udeležbo na volitvah kljub temu, da Priština ni ukinila carin in izpustila osumljenih za Ivanovićev umor na prostost. Vlada v Beogradu je prebivalce severa Kosova pozvala k čim višji udeležbi na volitvah, da ne bi Albanci ali njihove srbske marionete prevzele vodenje večinsko srbskih občin.

Srbska opozicija je bojkotirala volitve. Glavni razlog za bojkot opozicijskega bloka Zveza za Kosovo in Metohijo sta bila umora dveh kandidatov za župana severne Kosovske Mitrovice, in sicer Dimitrija Janićijevića leta 2014 in Ivanoviča leta 2018. Narodno gibanje kosovskih Srbov "Domovina" je pozvalo rojake na bojkot tudi zaradi "seperatističnih volitev", kot so poimenovali županske volitve.

Kot je sporočila državna volilna komisija, so kandidati Srbske liste dosegli podporo med 90 in 96 odstotkov volivcev. Po 85 odstotkov preštetih glasovnic je v severni Kosovski Mitrovici s 95,2 odstotka glasov zmagal Goran Rakić, v Zubinem potoku s 94,1 odstotka glasov Srđan Vulović, v Leposaviću in Zvečanu pa sta s 96,4 odstotka glasov zmagala Zoran Todić in Vućina Janković. Nov je le župan Zubinog potoka, medtem ko so bili Rakić, Todić in Janković župani tudi po lokalnih volitvah leta 2017.


»Institucionalna suverenost Kosova«


Vučić je po objavi preliminarnih rezultatov poudaril, da je zmaga kandidatov Srbske liste najboljša potrditev politike enotnosti. Po njegovih besedah provokacije z vseh strani, naj se kosovski Srbi ne udeležijo volitev, ker je vseeno, kdo jih bo predstavljal, niso padle na plodna tla, ker so njihovi ljudje pokazali veliko željo, da se borijo za srbske vitalne nacionalne in najpomembnejše državne interese. Vučić je tik pred volitvami potrdil bojazen Prištine, da namerava Beograd preko Srbske liste vplivati na notranje procese na Kosovu. Kot je poudaril, se ne sramuje izjaviti, da Beograd, ki skuša najbolje delovati v težkih pogojih, preko Srbske liste varuje svoj vpliv na Kosovu, ki je po ustavi srbsko ozemlje.

Todić je menil, da je enotnost Srbov preprečila, da bi Srbsko listo izbrisali s politične scene. Rakić je izpostavil neuspešen bojkot opozicije, Vulović odločnost Srbov, da ostanejo na svojih domovih, Janković pa je ocenil, da so Srbi na demokratičen in dostojanstven način pokazali, kako se branijo srbski interesi na Kosovu. Novi župani se še niso odločili, ali bodo po zmagi na volitvah znova odstopili, kar v Prištini vidijo kot sabotažo kosovskih institucij. Premier Ramush Haradinaj je že napovedal, da bo Priština v tem primeru razpisala nove volitve, po razglasitvi rezultatov pa je poudaril, da so te volitve potrdile institucionalno in ozemeljsko suverenost Kosova.

Volilna udeležba je bila nekaj več kot 42-odstotna. Volitve so potekale mirno, volišča pa je, po navedbah tiskovnega predstavnika policije za sever Kosova Branislva Radovića, varovalo maksimalno število policistov. V soboto zvečer je bil v Kosovski Mitrovici s strelnim orožjem ranjen srbski državljan, ki so ga prepeljali v bolnišnico. Radović je pojasnil, da je šlo po do zdaj znanih podatkih za obračun, motiv pa še preiskujejo.

Koalicija nevladnih organizacij Demokracija na delu je zabeležila več nepravilnosti, kot je družinsko glasovanje, glasovanje zunaj kabin in s srbskimi in ne s kosovskimi osebnimi izkaznicami ter poskusi večkratnega glasovanja. Na tretjih županskih volitvah v večinsko srbskih občinah po kosovskih zakonih je imelo glasovalno pravico 58.000 volivcev, leta 2017 pa se je volitev udeležilo 25.000 volivcev.

Preberite še:

Komentarji: