BiH odobrili akcijski načrt za Nato

Zunanji ministri Nata so Bosni in Hercegovini soglasno odobrili akcijski načrt (MAP) za članstvo v Natu, ki pogojuje polnovredno članstvo te države z jasnimi zahtevami. Do polnovrednega članstva bo morala sprejeti kar nekaj reform.

Objavljeno
23. april 2010 13.10
Ti. K.
Ti. K.
Talin - Zunanji ministri Nata so Bosni in Hercegovini soglasno odobrili akcijski načrt (MAP) za članstvo v Natu, ki pogojuje polnovredno članstvo te države z jasnimi zahtevami, je povedal predstavnik zavezništva James Appathurai na srečanju vrha v Estoniji. BiH se je za članstvo v zavezništvu prijavila leta 2009.

Eden izmed pogojev je, da vse orožje in vojaško opremo v Bosni registrirajo kot lastnino zvezne oblasti. Ministri so pozdravili odločitev oblasti v Sarajevu o uničenju odvečnega streliva in orožja ter prihodnji napotitvi vojakov v Natovo misijo v Afganistanu.

Akcijski načrt (MAP) je večstopenjski proces, ki predvideva politični dialog in vojaško reformo, in bi Bosni prinesel polnopravno članstvo. Predvidevajo, da bo proces trajal kar nekaj let.

Pridruževanje Natu in EU je bilo v preteklosti močno gibalo preobrazb v državah nekdanje Jugoslavije. Tudi pri nas smo zaradi pogojev pred vstopom morali spremeniti marsikaj. Hrvaška se je združenju pridružila aprila lani, Črna Gori pa so MAP odobrili decembra lani.